Vlinders tellen in Havelte: ‘Geeft aan dat het beheer de goede kant op gaat’

Zondag 02 Juni 2024
  • Hans Krol telt vlinders op de Grote Startbaan (Rechten: RTV Drenthe)

Op de Grote Startbaan van Havelte neemt de biodiversiteit toe. Er bloeit en vliegt van alles. Elke week maakt Hans Krol van natuurmonumenten een ronde over de oude startbaan om de verschillende vlinders in kaart te brengen.

Als Hans Krol, coördinator natuurbeheer, zijn wekelijke ronde maakt over de oude startbaan, telt hij alle vlinders die hij tegenkomt binnen een afstand van vijf meter. Steeds op dezelfde gestructureerde manier, zodat hij de juiste uitkomsten krijgt. "De vlinderstichting hoopt trends te kunnen zien in de stand van de dagvlinders", vertelt Krol. "Wat er gebeurt over de jaren heen, de aantallen en hoe de soorten zich verhouden in dit gebied."

Tijdens het tellen ziet hij verschillende vlinders. Soorten als de bruine daguil, klein koolwitje, oranjetipje, groentje en nog veel meer.

Afbeelding
Het groentje is een zeldzame soort aan het worden (Rechten: RTV Drenthe)

Er zijn veel soorten vlinders te zien op dit stukje natuur in Havelte, omdat er diverse plantjes groeien. Als die planten en bloemen trekken verschillende vlinders aan. De bodem van de oude startbaan bestaat namelijk uit heischraal grasland. De bodem is voedselarm en dit grasland komt niet veel voor in Nederland. Dat maakt wat hier groeit, bloeit en vliegt bijzonder.

Natuurmonumenten probeert het grasland van de oude startbaan zo veel mogelijk te verschralen. "Zodat er nog meer planten gaan groeien die hier thuishoren en hier vroeger altijd gestaan hebben. Daarmee trek je allerlei insectensoorten deze kant op die daarbij horen."

Dankzij de vele nectarrijke bloemen die groeien op de oude startbaan, vliegen er ook verschillende hommels rond. Sinds vorig jaar noteert Krol ook de hommelsoorten die hij tegenkomt tijdens zijn ronde. En af en toe neemt hij een opvallende libelle mee in zijn telling, zoals de grote keizerlibel.

Vlinders zijn een indicator

Er zijn vlindersoorten die Krol de laatste jaren vaker ziet. "In de vier jaar dat we hier aan het monitoren zijn zie ik bepaalde soorten terugkomen. Bijvoorbeeld de bruine vuurvlinder. Vier jaar geleden zag ik geen enkele, maar sinds twee jaar zijn er weer een of twee in dit gebied." De bruine vuurvlinder is een goede indicator van dit soort graslanden. "Dus dan lijkt het erop dat we de goede dingen doen."

Krol heeft ook twee jaar achter elkaar een zilverenmaan vlinder gezien in Havelte. "Die zie je veel in gebieden als de Weerribben-Wieden, de nattere delen. Dat geeft ook aan dat we met het beheer de goede kant op gaan in dit gebied. Dat zijn de cadeautjes."

ROEG! mocht mee met de wekelijkse vlindertelling van Hans Krol.

Lees ook:

Contact
opnemen