Vliegensvlug planten en dieren tellen tijdens de BioBlitz

Woensdag 26 Juni 2024
  • Er worden vast hommels genoteerd tijdens de BioBlitz (Rechten: Schwoaze via Pixabay)

In een korte tijd zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren in kaart brengen: dat doe je bij een BioBlitz. De eerste van natuurgebied Noordsche Veld wordt aanstaande zaterdag gehouden.

Natuurliefhebbers gaan tussen zes uur 's ochtends en zes uur 's avonds op pad om naar planten en dieren te speuren. Tijdens de BioBlitz worden er veel gegevens verzameld over wat er groeit en leeft. Het is een groot veldonderzoek dat in een korte periode wordt uitgevoerd. Aan de hand van een eenvoudige app (ObsIdentify) worden de soorten vastgesteld en de uitkomsten worden ingevoerd op waarneming.nl.

'Juist voor publiek'

Vanaf De Natuurplaats in Norg starten gedurende de dag verschillende wandelingen waarbij een natuur-expert de gids is. Deze gids vertelt onderweg meer over het gebied en de biodiversiteit. Het is een onderdeel van de BioBlitz; tijdens de wandelingen doe je mee aan het veldonderzoek.

Aaldrik Pot is één van die gidsen: "We willen hiermee meer mensen betrekken bij de flora en fauna van het gebied. Het is niet alleen voor specialisten, maar juist voor het grote publiek. We willen ze laten zien hoe biodivers de omgeving is."

In het natuurgebied Noordsche Veld liggen drie totaal verschillende landschappen: heide, bos en een beekdal. "Daardoor is de kans groot dat we veel verschillende planten en dieren gaan tegenkomen", legt Pot uit. "Je vindt zo tweehonderd verschillende planten en honderd insectensoorten."

Meedoen

Iedereen kan meewerken, voor een uurtje of voor een dagdeel. Dankzij de app hoef je geen natuurkenner te zijn. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon, internet en geschikte (wandel)kleding. Natuurlijk is er ook gelegenheid om alleen op pad te gaan. Er zijn verschillende plattegronden en wandelroutes verkrijgbaar. Opgeven kan door je gratis aan te melden op de site van De Natuurplaats.

Contact
opnemen