Vissenhotels als rustig plekje voor vissen in Paterswoldsemeer

Maandag 04 April 2022
  • Een maquette van een van de twee winnende ontwerpen. (Rechten: RTV Drenthe)

Het Paterswoldsemeer krijgt tien vissenhotels. Twee daarvan zijn ontworpen door scholieren. Er kwamen creatieve en nuttige ideeën binnen via een ontwerpwedstrijd.

We kennen allemaal de bijenhotels, maar ook voor vissen is een hotel geen overdreven luxe. Om de vissen in het Paterswoldsemeer te helpen aan veilige rust- en paaiplekken krijgen zij eigen vissenhotels. Waterschap Noorderzijlvest schreef er een ontwerpwedstrijd voor uit. Groningse scholieren maakten maquettes die door een vakjury werden beoordeeld.

Schoner water

"Waterschap Noorderzijlvest is er voor voldoende water in ons gebied, maar ook voor schoon water. In het Paterswoldsemeer willen we graag schoner water en daarvoor gaan we allerlei maatregelen nemen", zegt Annette van Velde, jurylid namens het dagelijks bestuur van het waterschap. "We willen graag een mooie leefomgeving realiseren voor de vissen, de andere waterdieren en de planten. Maar we willen er ook met zijn allen recreëren."

Om die combinatie in goede banen te leiden zijn creatieve ideeën nodig. Door een technasium-opdracht uit te schrijven, kwam er een lading aan inspirerende ontwerpen voor vissenhotels binnen. Daarnaast hoopt het waterschap hiermee jongeren te betrekken bij waterthema's.

Winnaars

Meer dan tweehonderd leerlingen gingen aan de slag. De publieksfavoriet was het ontwerp van Arthur, Simon, Jarien en Nadine van RSG De Borgen. Het viertal Hugo, Robin, Nadine en Marloes van het Stadslyceum kregen de vakjuryprijs. Van deze twee ontwerpen worden nu vissenhotels gemaakt die een plek krijgen in het Paterswoldsemeer.

Contact
opnemen