Vijf jaar ROEG! Een terugblik met de mensen van het eerste uur

Zondag 22 April 2018
  • Opnames van ROEG! met Joris Barske en boswachter Kees van Son (foto: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat deze week vijf jaar en nog één keer kijken we deze week terug. Iets meer dan vijf jaar geleden staken een paar mensen van Staatsbosbeheer en RTV Drenthe de koppen bij elkaar. Er moest iets op de tv gaan gebeuren waardoor mensen die in Drenthe wonen meer kunnen leren over de natuur in hun eigen omgeving. Er werd een conceptplan gemaakt, en ROEG! was geboren.

Aan de wieg van ROEG stond RTV Drenthe redacteur Lydia Tuijnman. Zij schreef, samen met boswachter Aaldrik Pot, het grootste deel van het concept ROEG!. De eerste seizoenen werden gepresenteerd door Joris Barske samen met boswachters Evert Thomas, Kees van Son, Pauline Arends en Aaldrik Pot.

Jorien Bakker werkte toen als communicatieadviseur bij Staatsbosbeheer, was betrokken bij de opnames en nam onder andere de social media op zich. Ook was ze vooral organisator en aanjager, en dacht ze mee over locaties, aanpak inhoud en uitvoering. Jan Dijk deed vanaf het begin de productie van het programma. Met een aantal van hen blikken we nu terug. 

Het begin... 
"Het grootste hoogtepunt van ROEG! is voor mij dat het programma er kwam. Ik was al vijf jaar met Staatsbosbeheer bezig om iets te maken. Het was me opgevallen dat het grootste deel van het geld bestemd voor voorlichting ging naar folders en andere informatie voor toeristen. We vergaten onze eigen mensen helemaal! En volgens mij was er maar één partner geschikt om op mediagebied meer te doen met onze Drentse natuur, en dat was RTV Drenthe”, vertelt Aaldrik Pot.

Binnen Staatsbosbeheer nam Pot contact op met Bakker. “Ik ben toen intern gaan lobbyen. Kijken of we bereid waren om het te doen.” Bakker vond uiteindelijk gehoor bij Bert Hummelen, inmiddels directeur van Staatsbosbeheer Noord. “Hij zei: ‘Als jij het ziet als een manier om een breder publiek te bereiken, dan gaan we dat doen.” 


Live: 'dat was spannend' 
De eerste anderhalf jaar werd het programma live uitgezonden. Het eerste gedeelte was op de tv, het tweede op internet. Het live-gedeelte blikken de presenterende de boswachters nog met veel plezier op terug. “Het was leuk, maar ik was er ook wel bang voor. Toch maakte de spanning het leuk. Het had wel iets”, zegt Arends.

Ook Van Son vond het een leuke tijd. “Nu het niet meer live is, is die spanning er wel een beetje af. Ik weet nog dat ik een keer mijn tekst kwijt was. Dus ik zei dat ook maar gewoon tegen Joris. Later op tv zag je er eigenlijk niets meer van terug.” 

Hoogtepunten 
Maar wat zijn nou de hoogtepunten uit vijf jaar ROEG!? “Ik heb echt een brei aan hoogtepunten”, zegt Barske. “Ik heb een keer een nacht met Aaldrik in een hut in het bos doorgebracht. Dat was wel een hoogtepunt.” Ook voor Pot is dit een van de goede momenten. "De Wildernis-ROEG! in Gees was voor mij heel bijzonder. Toen hebben we in het bos geslapen en leuke dingen gedaan, zelf eten uit het veld gehaald, luisteren naar bosuilen..."
 
Bij velen staat ook de reis naar het oerbos in Polen hoog in de goede herinneringen. “Dat was echt heel erg tof. Ik zag een bos, zoals een bos moet zijn. Dat had ik nog nooit gezien. Ook Dijk en Arends hebben hier fijne herinneringen aan. “Je bent een paar dagen heel intensief met elkaar bezig. Dan leer je elkaar ook anders kennen”, zegt Arends .


'Hooguit anderhalf jaar' 
Hadden de ROEG!ers van het eerste uur eigenlijk verwacht dat we het vijfjarig jubileum zouden halen? “Nee, dat had ik nooit gedacht. Hooguit anderhalf jaar”, zegt Dijk. Van Son beaamt dit. “Ik had nooit gedacht dat we het vijf jaar zouden volhouden. Maar blijkbaar weten we een goede snaar te raken. Het programma valt goed bij het publiek.”

“Ik dacht, laten we kijken of het een jaar lukt. Toen kwam er nog een jaar bij, en weer een jaar. Dat had ik niet durven dromen”, vult Arends aan. “Ik had niet kunnen voorzien dat het programma zó goed ontvangen zou worden en zo goed loopt dat het nu na vijf jaar nog steeds een succes is!", besluit Pot.

'Veranderingen zijn goed' 
Toch is er in de afgelopen vijf jaar veel veranderd. De live-uitzendingen werden ingeruild voor opgenomen uitzendingen en ROEG! verhuisde naar de zaterdagavond. “Live was leuk, het was ontzettend actueel. Maar nu heb je weer mogelijkheden”, zegt Dijk. “De kosten waren ontzettend hoog en het was veel werk. Ook konden we toen we niet meer live waren naar meer gebieden”, weet Bakker. 
 
In september 2017 werd er ook een online platform voor ROEG! gelanceerd. “Na vier jaar hebben we een onderzoek laten doen om te kijken hoe we verder konden. Toen dat onderzoek kwam, wisten we dat het wel goed zat. Dat was voor mij één van de hoogtepunten”, vervolgt Bakker. "Na dat onderzoek hebben Erik Wijnholds en ik het ROEG! platform bedacht."
 
“De kracht van het programma is nog steeds dat je met de boswachters en mensen die veel van natuur weten het bos in trekt. Je leert elke keer weer wat nieuws. Het is goed dat er ook nieuwe ontwikkelingen zijn. Dat juich ik alleen maar toe”, zegt Barske. Arends sluit zich hierbij aan. “Dat is hartstikke goed. Afwisseling houd je fris. Het is ook mooi dat het platform er is en dat andere organisaties meedoen. En wat ook wel eens gezegd mag worden. Mijn complimenten aan Jan (Dijk red.). Hij weet het toch weer voor elkaar te krijgen om elke week weer een nieuwe aflevering te produceren”, besluit de boswachter. 

Ruim vijf jaar geleden heeft iemand het bedacht. Het nieuwe natuurprogramma van RTV Drenthe gaat ROEG! heten. Maar wie heeft het bedacht? En waarom? We gingen op onderzoek uit. 
 
Volgens boswachter Aaldrik Pot is Lydia Tuijnman, redacteur bij RTV Drenthe en samen met Pot de bedenker van het programma, ook degene die met de naam op de proppen kwam.

Van het kastje naar de muur
Tuijnman ontkent echter dat ze de naam heeft bedacht, en verwijst ons door naar de toenmalige presentator van het programma, Joris Barske, en cameraman Edwin van Stenis, die ook vanaf het eerste uur betrokken is bij ROEG!. 

Van Stenis heeft géén idee wie de naam ROEG! bedacht heeft. Navraag bij eindredacteur Martin van der Veen leert dat het Barske in ieder geval niet was, en ook hij verwijst ons door naar Tuijnman. Vol verbazing hoorde hij aan dat zij het ook niet bedacht had, en hij belooft om het een en ander uit te zoeken over de herkomst van de naam ROEG!. 

'Dat was het' 
Ook Jorien Bakker, vanaf het eerste moment vanuit Staatsbosbeheer betrokken, heeft geen idee. “Ik heb er de hele week nog over na zitten denken”, bekent Bakker. “Maar ik weet het echt niet. Ik weet nog wel dat we met z’n allen samen zaten en we aan het zoeken waren. We wilden iets Drents. Ineens kwam iemand met ROEG! en ja dat was het.” 
 
Uiteindelijk komt Van der Veen alsnog met een optie. Margot de Jong, toenmalig hoofd programmazaken bij RTV Drenthe. Of zij de bedenker is, kunnen we helaas nog niet bevestigen. Het is niet gelukt om haar te spreken en de vraag voor te leggen….

Maar wat betekent het nou eigenlijk?
Roeg is Drents voor ruig. En ruig betekent weer zoveel als ruw, onbeheerst, wild. Een goede omschrijving voor de Drentse natuur, een combinatie van heide, bossen, veen- en zandgronden, grote zwerfkeien met mos er op. Een plek waar je kan genieten van ongerepte natuur, passend bij de natuur van de Drent zelf. Rauw, ruig, ROEG!.

Door: Greetje Schouten en Laura Smit

Contact
opnemen