Vernatting Holtingerveld leidt tot gevaarlijke situaties, buurt wil oplossing

Dinsdag 30 April 2024
  • Het knooppunt van het Holtingerveld ligt vaak onder water (Rechten: Josien Feitsma / RTV Drenthe)

Bewoners uit Havelte willen dat er snel iets gedaan wordt aan de wateroverlast op het Holtingerveld. Een belangrijk knooppunt voor ruiters, wandelaars en mountainbikers staat onder water en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties.

"Als er zestig tot zeventig centimeter water staat, dan kun je niet meer het onderscheid maken tussen de weg en de sloot", vertelt Jos Leffers van Dorpsgemeenschap Havelte. Zo was er vorig jaar een incident met een ruiter. "Als je er dan toch op gokt om met je paard het pad te zoeken, dan is er ook een kans dat je in de sloot belandt. Dat is een ruiter overkomen."

Zes maanden onder water

Op veel plekken in de natuur is het dit jaar nat door de extreme neerslag. Op het Holtingerveld is dat alleen geen uitzondering. In de afgelopen drie jaar stond het pad ongeveer zes maanden onder water, vertelt Leffers. "We krijgen veel klachten van de bewoners uit Havelte en de recreanten die hier komen."

Bewoners en recreanten balen dat hun 'achtertuin' op deze manier minder toegankelijk wordt. Ze zoeken olifantenpaadjes of lopen dwars door de natuur. Op smalle stukken moeten ruiters, mountainbikers en wandelaars elkaar passeren.

Sinds enkele jaren voert het dorp gesprekken met de provincie. De opmerkingen en suggesties overlegt de provincie vervolgens met terreinbeheerders van het veld. Tot een tijdelijke oplossing zijn alle partijen nog niet gekomen. Leffers: "We hebben van alles geprobeerd om mensen in beweging te krijgen, het lukt ons alleen nog niet."

Volgens Leffers is het probleem ontstaan bij maatregelen die drie jaar geleden werden getroffen. "Toen zijn hier een aantal sloten gedempt met het doel om water langer vast te houden in het gebied. Dat is gelukt. Het is denk ik alleen niet helemaal te overzien geweest om hoeveel water dat zou gaan."

Permanente oplossing kost tijd

De provincie is bezig met een permanente oplossing. Maar dat zal niet de gewenste oplossing van de buurtbewoners zijn. "We vinden het prettig dat er meegedacht wordt. De aangedragen oplossing zorgt er echter voor dat de vernatting die in gang gezet is weer (deels) ongedaan wordt gemaakt", laat een woordvoerder weten.

Bij het zoeken naar een oplossing denkt de provincie onder meer aan het verleggen van een wandelpad en mountainbikeroute. Omdat daarover met veel partijen overlegd wordt, waaronder bewoners, kost dat tijd.

Contact
opnemen