Verken de Jac. P. Thijsse-route: een afwisselende route over het Dwingelderveld

Zondag 24 Maart 2024
  • Boswachter Tineke loopt samen met presentator Loes de route (Rechten: RTV Drenthe)

Een 13 kilometer lange wandelroute slingerend door diverse landschappen, waaronder heide, bos, vennetjes en open weiden waar schapen en paarden grazen. Dat is de Jac. P. Thijsse-route.

Het Dwingelderveld is een uniek stuk oernatuur en het laatste natte heidegebied van Nederland. Sinds 1930 wordt het beheerd door Natuurmonumenten. Een van de medeoprichters van Natuurmonumenten, Jac. P. Thijsse, speelde een belangrijke rol bij het behoud van deze natuurlijke omgeving. Vandaar dat de route in 2021 naar Thijsse is vernoemd.

Hoogtepunten

Langs de route strekken zich heidevelden uit en zijn er verschillende veenmeertjes. In de buurt van het Smitsveen bevinden zich duizenden jaren oude grafheuvels en een schaapskooi. Ook passeert de wandelroute de indrukwekkende radiotelescoop en een bezoekje aan de vogelkijkhut bij de Davidsplassen is zeker de moeite waard. Het laatste deel van de route voert door het bos van de Anserdennen.

De wandelroute begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen. Meer informatie is te vinden op de site van Natuurmonumenten.

ROEG! op het Dwingelderveld

Met boswachter Tineke Bouwmeester gaan we op zoek naar de eerste tekenen van het voorjaar: heikikkers, adders en vogels op het Dwingelderveld. Je ziet het in de ROEG!-uitzending van zaterdag 23 maart op TV Drenthe. Of kijk terug online: https://www.roeg.tv/uitzendingen/

Contact
opnemen