Vereniging voor voedselbossen trekt de woonwijk in: ‘Meer eetbaar openbaar groen’

Dinsdag 13 Februari 2024
  • Vrijwilligers planten een voedselbos aan (Rechten: Drentse Voedselbossen)

De vereniging Drentse Voedselbossen trekt dit jaar de woonwijk in. In vijf Drentse gemeenten wil de vereniging in 2024 een klein voedselbos aanplanten.

Verreweg de meeste voedselbossen in Drenthe zitten in het buitengebied. "We willen nu meer de wijk intrekken", zegt Femmeke Huigens. "Veel van de initiatieven zijn op particuliere grond in het buitengebied, aangrenzend aan een tuin. Juist nu willen we meer de dorpen in, zodat je echt eetbaar openbaar groen krijgt."

De vereniging heeft locaties op het oog in Midden-Drenthe, Assen, Emmen en Coevorden. "De vijfde gemeente mag zich nog melden, want er is nog plek", aldus Huigens.

Initiatieven vanuit de buurt

Eerder deze maand werd bekend dat bovengenoemde gemeenten geld willen uittrekken voor de aanleg van een voedselbos. "Maar het is niet zo dat de gemeente zelf zo'n bos aanlegt", legt Huigens uit. "In dit project gaan we samen met de gemeenten buurtinitiatieven ondersteunen." De plannen voor een voedselbos komen dus vanuit de buurt zelf.

Tekst gaat verder na het kader:

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een eetbaar en aangeplant bos. Je vindt er bijvoorbeeld fruit, noten, groentes, kruiden en knolgewassen. Een voedselbos bestaat uit zeven lagen.

  • Een beschermdak dat bestaat uit grote fruitbomen en notenbomen
  • Een lage boomlaag met kleinere fruitbomen
  • Een struiklaag met bessen
  • Een laag met kruidachtigen
  • De bodemlaag met wortelgewassen
  • Het bodemoppervlak met bodembedekkers zoals aardbeien
  • Een verticale laag met klimplanten en wijnstokken

Volgens Huigens is er veel animo voor. "Op dit moment hebben we 252 leden, maar daar komen wekelijks zo'n 5 bij", vertelt ze enthousiast. "Onze leden vertegenwoordigen zo'n 200 tot 220 voedselbossen. Maar dat is het topje van de ijsberg, want we horen ook mensen zeggen: 'Wist je dat daar en daar ook iets wordt aangeplant?' Het is bijna niet bij te houden."

Oogstfestival

De vereniging wil dit jaar - naast de nieuwe voedselbossen - ook zorgen voor een betere koppeling met omwonenden, 'zodat inwoners profiteren van de oogst'. Daarnaast is het onder meer de bedoeling om een oogstfestival te houden

RTV Drenthe was eerder aanwezig bij de aanleg van een voedselbos in Drenthe:

Lees ook:

Contact
opnemen