‘Verdwenen’ eikenprocessierupsen bleven jaar of meer ondergronds

Zondag 10 Juli 2022
  • Veel bomen hebben linten die waarschuwen voor de rups (Rechten: ANP)

De afname van het aantal waargenomen eikenprocessierupsen komt mogelijk omdat de insecten een jaar, misschien zelfs langer ondergronds kunnen doorbrengen. Onderzoekers zagen de afgelopen tijd onverwacht veel vlinders uit de grond kruipen. Bestrijding van de plaag wordt daardoor moeilijker, en overlast mogelijk groter, schrijft Nature Today.

Een onderzoeker van Kennisplatform Processierups zag deze week dat zowel mannetjes als vrouwtjes naar boven komen die zich vorig jaar in een proefopstelling hadden ingegraven. Op andere plaatsen zijn rupsen waargenomen die, met een korte onderbreking bovengronds, zelfs twee keer een jaar onder de grond hebben gezeten.

Minder vlinders?

Het feit dat rupsen een jaar en misschien wel langer in verlengde diapauze, een soort winterslaap, blijven zitten, kan verklaren waarom het Kennisplatform in het rupsenpiekjaar 2019 veertig procent minder vlinders heeft gevangen dan in 2018. Door het grote aantal rupsen was juist een verdere toename van het aantal vlinders verwacht.

Onderzoekers vragen zich af wanneer deze 'verdwenen' rupsen weer tevoorschijn komen en of ze als rups of als vlinder uit de grond kruipen. "Het wordt spannend om te zien hoeveel vlinders er in de komende maanden in geplaatste vallen gevangen gaan worden", zeggen ze.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Contact met de rups van hevige jeuk veroorzaken (Rechten: ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress)

Jeuk en ademhalingsproblemen

De rups houdt zich in de zomer op in eikenbomen en gedijt het beste bij warm weer. Het beestje heeft haartjes en die kunnen onder meer jeuk, ademhalingsproblemen en klachten aan de ogen geven. In 2019 zorgde de rups voor veel overlast en konden de bestrijders het werk nauwelijks aan.

De afgelopen twee jaar viel de overlast mee. Dit kwam door de relatief lage temperaturen in het voorjaar. De rups werd vorig jaar werd in 17 procent van de bijna 110.000 gemonitorde bomen waargenomen.

Drentse gemeenten en de eikenprocessierups

Uit een rondvraag van RTV Drenthe blijkt de overlast in Drentse gemeenten nagenoeg gelijk blijft. Dat is vooralsnog het geval in de de gemeenten Coevorden, Assen, Borger-Odoorn en Meppel. Hoewel Westerveld de eikenprocessierups niet anders bestrijdt dan vorig jaar, kan een woordvoerder nog niet zeggen of de overlast vergelijkbaar is met eerdere jaren.

De gemeenten Noordenveld en Tynaarlo zien een lichte toename, terwijl in Emmen de overlast juist lijkt af te nemen. In Aa en Hunze lijkt het totaalaantal nesten niet te groeien, maar ziet de gemeente op een paar plekken wel een toename. De Wolden laat weten dat de nesten buiten de reguliere bestrijdingsgebieden groter worden. Ook komen daar meer nesten voor.

De gemeenten Hoogeveen en Midden-Drenthe hebben nog niet gereageerd.

Contact
opnemen