Veel meer dieren kunnen gered worden in het maaiseizoen: ‘Gewoon even bellen’

Maandag 06 Mei 2024
  • Rick Beulink en Bjorn van der Veen op zoek naar jonge dieren in het gras. (Rechten: RTV Drenthe)

Boeren die hun grasland willen maaien, doen er goed aan contact op te nemen met de Drentse Jagersvereniging. Daar werken een aantal vrijwilligers die met geavanceerde apparatuur jonge dieren in het grasland opsporen, om te ze behoeden voor een gruwelijke dood.

Een van hen is Bjorn van der Veen uit Borger. Samen met dronepiloot Rick Beulink trekt hij er 's ochtends vroeg op uit om de jonge dieren op te sporen. Dat doen ze met een drone en een warmtebeeldcamera.

De jagers gaan in alle vroegte op pad, omdat het dan nog koel is buiten. De dieren zijn juist warm. Door dit grote contrast kan de warmtebeeldcamera ze goed in beeld brengen. Ze verschijnen als witte stipjes op het scherm. Zo zien de jagers waar mogelijk jonge hazen, reekalfjes of broedende vogels zitten. "Die verplaatsen we dan en zetten we buiten het perceel", vertelt Van der Veen.

Dankbaar werk

Vorig jaar schaften de jagers hun apparatuur aan, dit jaar zijn ze voor het eerst actief. In die korte tijd hebben ze al een hoop jonge dieren van de dood gered. "Het zijn vooral hazen, legsels van eenden en fazanten en natuurlijk de reekalveren. Dat is het mooiste om te doen, en het is heel dankbaar werk." Volgens Van der Veen zijn er inmiddels honderden dieren gered.

Maar niet alle boeren maken al gebruik van de opspoormethode. "We zouden het heel fijn vinden als er meer gebruik van wordt gemaakt, en dat boeren zich realiseren dat er heel veel vrijwilligers zijn die hulp aan kunnen en willen bieden. Het kost de boer geen tijd en moeite, een belletje is zo gedaan en als je daarmee het wild kan helpen is dat natuurlijk heel waardevol."

Hoewel er al tal van dieren zijn gered, liggen er deze ochtend alleen een eend en een haas in het gras. Die vormen geen probleem, want die vluchten wel zodra er iemand in hun buurt komt. Gelukkig maar, de boer kan met een gerust hart maaien.

Lees ook:

Contact
opnemen