Veel eiken, dus veel eikels en die zorgen soms voor leed

Woensdag 02 November 2022
  • Eiken langs de Gieterstraat bij Rolde (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Mevrouw Jonkers uit Ruinen vindt ze best mooi, de eiken in de omgeving. Maar ze is de overlast inmiddels wel een beetje zat. Ze wapent zich tijdens het wandelen bij voorkeur met een paraplu, regen of geen regen, want de eikels vallen anders als hagelstenen op haar hoofd.

Al een tijdje vraagt mevrouw Jonkers zich af waarom er juist zoveel eikenbomen langs de Drentse wegen staan en daarnaast vraagt ze zich af of er niet beter andere bomen zouden kunnen staan. RTV Drenthe's Zoek Het Uit biedt uitkomst.

Veel eikels

Boswachter Kees van Son is er altijd wel voor in om even een boom op te zetten. Hij zegt dat de grote hoeveelheid eikels dit jaar opmerkelijk is, sommige takken zijn zo zwaar van de vruchten dat ze bijna met de eikels naar beneden vallen.

"Ik dacht eigenlijk dat er door de droogte minder eikels zouden zijn", zegt de boswachter. "Maar blijkbaar doen bomen zo hun best om te overleven dat ze heel veel zaad produceren." En die eikels zorgen natuurlijk wel voor overlast, want ze vallen op je hoofd en op je auto.

Het artikel gaat verder onder de video met boswachter Kees van Son. Hij vertelt in het RTV Drenthe-programma ROEG! waarom er zoveel eikels zijn dit jaar:

Schade door eikels

Een autoschadeherstelbedrijf in Assen laat weten af en toe wagens met schade door eikels binnen te krijgen. "De putjes in het plaatwerk lijken op de deukjes die meestal ontstaan tijdens flinke hagelbuien," zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Bij verzekeraar Univé in Assen kunnen ze hierover meepraten. De maatschappij krijgt regelmatig de vraag of de schade aan de auto door gevallen eikels ook vergoed wordt. Dat blijkt meestal niet het geval. Enkel bestuurders met een allrisk-autoverzekering krijgen een volledige vergoeding. "Het is dus niet verstandig om je auto onder een eik te parkeren," luidt het advies van de verzekeraar.

Artikel gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Schade aan auto's door eikels wordt meestal niet vergoed (Rechten: RTV Drenthe / Jan Dijk)

Een sterke boom

"Eiken zijn prachtige bomen", zegt boswachter Van Son. "En we hebben er in onze provincie inderdaad heel veel van." Dat is vooral te danken aan de kracht van deze boom. "Het zijn hele sterke jongens", vervolgt de boswachter. "Ze kunnen ook heel oud worden, als je ze goed onderhoudt zelfs wel honderden jaren oud."

Dat is dan ook de belangrijkste reden dat er zoveel eikenbomen langs de wegen in Drenthe staan. "Zou je er wilgen of populieren neerzetten, dan moet je die veel sneller vervangen, want die worden lang zo oud niet."

Golvend wegdek

Wie wel eens met de auto van Rolde in de richting van Gieten rijdt, is het vast wel opgevallen: de boomwortels onder het wegdek die je kunt voelen. Met de eiken die daar langs de weg staan is niets mis, zegt Kees van Son. "De grond is daar verzakt, de wortels blijven op een gelijk niveau en hierdoor voel je ze ineens, de grond moet daar dus eigenlijk verhoogd worden."

Het artikel gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Een nest met eikenprocessierupsen (Rechten: Tom van Limpt / Hollandse Hoogte)

Rupsen

Dat we in Drenthe veel eikenbomen hebben, bleek ook toen de zogeheten eikenprocessierups aan zijn opmars begon, want die dieren kwamen we hier ineens veelvuldig tegen. RTV Drenthe maakte er menige reportage over. De rups is berucht om zijn brandharen. Als die loskomen kunnen ze zorgen voor jeuk, bultjes en rode, opgezwollen ogen. Maar de rups kan ook een gevaar zijn voor de boom. De eiken die zijn aangetast produceren in de herfst vaak minder eikels. Een kaalgevreten boom kan zelfs sterven, maar dat gebeurt niet vaak.

Varkens

En zo is de eikel gehaat én geliefd. Je moet dan misschien ook op droge dagen met de paraplu op naar buiten, maar voor een varken is een portie eikels werkelijk een goede reden voor een galafeest. Boer Willem Hempen uit Valthermond hield eerder een eikelinzameling om zijn akkervarkens eens lekker te verwennen. En dat was smullen geblazen.

Zie hieronder hoe de varkens van boer Hempen aanschuiven voor een overheerlijke maaltijd:

Contact
opnemen