Vang de koningin: de vroege jacht op de Aziatische hoornaar

Woensdag 28 Februari 2024
  • Een Aziatische hoornaar (Rechten: Pixabay / Alain General)

In Drenthe wordt de Aziatische hoornaar steeds vaker gezien. Om de opmars van deze wesp tegen te gaan, moeten nesten snel worden verwijderd. En daar kan volgens Berto Smit, imker uit Koekange, niet vroeg genoeg mee worden begonnen.

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor bijen en andere insecten en moet volgens EU-regels worden bestreden. De invasieve exoot eet onder meer bijen, vliegen, rupsen en vlinders en vormt daarom een bedreiging voor de biodiversiteit. Het insect lijkt op de Europese hoornaar, maar is iets kleiner. Koninginnen worden maximaal 3 centimeter groot, de werksters een kleine 2,5 centimeter.

Gek op eiwitten

In Belgiƫ, Frankrijk en Noord-Spanje heeft de Aziatische hoornaar voet aan de grond gekregen. En de afgelopen jaren duikt de soort ook in Nederland op. "Iedereen die met insecten begaan is, is bevreesd voor de Aziatische hoornaar", weet imker Smit. "Deze soort is gek op eiwitten en rooft alles wat er te eten is aan insecten. Daardoor staat onze hele biodiversiteit best wel onder druk."

De Aziatische hoornaar heeft volgens Smit, evenals een hommel, een solitair overlevende koningin. "Bij een beetje mooi weer, zo'n tien graden met een zonnetje, komen die koninginnen tevoorschijn. En die gaan dan op zoek naar nestgelegenheid, zoals een nestkastje, een houtstapel of onderaan een dakrand. Als je die koninginnen nu kan vangen, los je een heel groot deel van het probleem op."

"Doe je dat niet, dan gaan ze in de loop van het jaar een groot nest bouwen, waar in oktober zo'n 100 tot 150 nieuwe koninginnen uitvliegen", waarschuwt Smit. "Daarvan zullen 20 tot 30 het uiteindelijk overleven. En die rukken elke keer een paar tientallen kilometers verder naar het noorden op. Zodoende zijn wij als Drenthe dus inmiddels ook aan de beurt."

Geen natuurlijke vijanden

Smit zou het toejuichen als er veel meer aandacht komt voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. "Vooral omdat dat heel belangrijk is voor onze biodiversiteit en de insectenwereld. Insecten staan aan de onderkant van de voedselketen en hebben nu echt een probleem, want de Aziatische hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden, behalve de mens."

Samen met bijenhoudersverenigingen in Meppel en Ruinen heeft Smit speciale vallen voor de Aziatische hoornaar aangeschaft om te verspreiden onder hun leden. "Het is een korfje met een lokstof, bestaande uit een derde witte wijn, een derde blond bier en een derde suiker." De val heeft een opening waar de Aziatische hoornaar door naar binnen kan, eruit lukt niet. Smit: "Ook andere insecten kunnen erin, maar die kunnen er ook weer uit."

"In Drenthe zijn wel heel erg actief om ervoor te zorgen dat alle imkers zo'n val hebben. Maar eigenlijk zou het gemeengoed moeten zijn in de winkels, want het kan bij iedereen in de tuin."

Afbeelding
Een val voor de Aziatische hoornaar (Rechten: RTV Drenthe / Elly Smit)

Lees ook:

Contact
opnemen