Val van plakband en karton moet eikenprocessierups vangen

Zondag 26 Maart 2023
  • De eikenprocessierups is berucht om zijn brandharen (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)

Met een val van watervastkarton en plakband denkt ongediertebestrijder Hennie Potze de oplossing te hebben voor het vangen van de eikenprocessierups.

"Wanneer de eitjes weer uit komen, dan kruipen de rupsen over de boom naar beneden en weer naar boven. Je ziet dat de rupsen dan in de val kruipen en zich beschut voelen. Ze gaan dan verpoppen en dit doen ze dus in de val zelf," vertelt Potze over zijn oplossing.

Goedkoop en milieuvriendelijk

Met dertig jaar ervaring in insectenbestrijding ging Potze op zoek naar een eenvoudige en goedkope oplossing voor het eikenprocessierupsenprobleem. En kwam dus uit bij de simpele oplossing van karton en plakband. Hoewel Potze inmiddels patent op zijn uitvinding heeft, zullen we de val straks waarschijnlijk niet op elke eik zien zitten. "Je kan dit natuurlijk niet op elke eik plaatsen. Maar het kan wel een oplossing zijn voor bomen waar geen hoogwerker bij kan komen."

De eikenprocessierups is berucht om zijn brandharen. Als deze loskomen, kunnen ze zorgen voor jeuk, bultjes en rode, opgezwollen ogen

Contact
opnemen