Uitkijktoren Onlanden open voor publiek, nu nog een naam

Donderdag 07 December 2017
  • Zonsopkomst vanaf de uitkijktoren in de Onlanden (Foto: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
  • De uitkijktoren kost een kleine zeven ton (Foto: Marjolein Knol / RTV Drenthe)

EELDERWOLDE - De uitkijktoren bij de Onlanden is vanaf vandaag geopend voor publiek. Zeker vier maanden later dan gepland, maar Natuurmonumenten is er niet minder blij om.

25 meter hoog is hij en bezoekers kunnen uitkijken van het Fochtelöerveen tot de stad Groningen. "Gigantisch, zo'n uitgestrekt gebied!" zegt boswachter Bart Zwiers enthousiast. Als een kind zo blij is hij met de toren. "Eindelijk kun je nu goed de gigantische waterpartijen zien in dit natuurgebied. Het is te drassig om overal rond te lopen. Deze toren geeft toch een inkijkje in hoe het er dan precies uitziet."

Reeën, paarden, vosjes, ganzen en zilverreigers. Zwiers wijst met minutieuze nauwkeurigheid naar de plekken waar hij de beesten voor het laatst zag. Tijdens de bouw van de toren lag een rood vosje soms midden op het pad te slapen, zo vertelden de werklieden hem met enige verbazing.

Nieuw natuurgebied
Het nieuwe natuurgebied naast Groningen bestaat nu vijf jaar en is oorspronkelijk ingericht om hevige regenval op te vangen. Zo wordt voorkomen dat de stad Groningen wateroverlast krijgt. Een uitkijktoren was al bij de aanleg van het natuurgebied gepland, maar bleek steeds te duur. De toren moest betaald worden door de gemeente Groningen, de gemeente Noordenveld, Regio Groningen-Assen en een particulier fonds.

Zo lag er eerst een plan voor een futuristische toren die een miljoen euro moest kosten. In 2016 kwam een iets goedkoper plan op tafel te liggen. De toren kostte nu een kleine zeven ton. Genoeg geld om een lift te bouwen in de toren, zodat mindervaliden ook van het uitzicht kunnen genieten, was er echter niet. Dit tot ontsteltenis van de raad van de gemeente Noordenveld. In samenspraak met Natuurmonumenten is daarom afgesproken om eens in het jaar een hoogwerker te plaatsen, die mindervaliden toch naar boven kan helpen.

Hoe moet de toren heten?
"En we kijken nog naar de mogelijkheid om hier een webcam te plaatsen", zegt wethouder Henk Kosters. Hij heeft zijn hoogtevrees overwonnen en staat ook voor het eerst op de toren. Nou ja, bijna bovenop de toren. "Maar er is hier geen elektriciteit, dus een webcam wordt een hele uitdaging." 

Natuurmonumenten zoekt nog een naam voor de nieuwe uitkijktoren. Ideeën kunnen tot 10 januari gemaild worden naar de boswachter: b.zwiers@natuurmonumenten.nl.

Door: Marjolein Knol

Contact
opnemen