‘Uitkijktoren De Onlanden nog wel een maand dicht’

Donderdag 09 Maart 2023
  • Bart Zwiers kijkt door het gat 26 meter naar beneden (Rechten: RTV Drenthe / Marjolein Lauret)

De uitkijktoren in De Onlanden blijft nog een maand dicht voor publiek. Vier weken geleden werd de toren bij Peize halsoverkop gesloten, toen bleek dat er een looprooster naar beneden was gehaald.

Het leverde volgens boswachter Bart Zwiers een levensgevaarlijke situatie op. "Degene die 's ochtends om half 8 op de toren kwam, dacht aanvankelijk dat een looprooster was vervangen voor een glasplaat. Dan kun je dus zo 26 meter naar beneden donderen."

Kapot geknipt

Het vervangen van het rooster gaat niet zomaar, vertelde Zwiers toen al. "De roosters moeten op maat worden gemaakt. Je loopt niet zo naar de Hornbach om twee van die roosters op te halen."

Inmiddels blijkt ook dat de netten om de toren vervangen moeten worden. "Want die zijn kapot geknipt. Dat komt er dus allemaal nog even bij. De hele toren moet nagelopen worden."

Smachten naar het voorjaar

Van de politie heeft Zwiers niets meer vernomen. "Het zal voor de politie ook niet meevallen om de daders te vinden en je kunt je afvragen of deze zaak prioriteit heeft."

Een precieze datum over wanneer de toren weer open kan voor publiek, durft Zwiers niet te geven. "We hopen natuurlijk zo snel mogelijk. Het mooie weer komt eraan en mensen smachten naar het voorjaar. Dan zou het mooi zijn dat bezoekers van De Onlanden het gebied ook van bovenaf kunnen bekijken."

Lees ook:

Contact
opnemen