Tevreden bewoners Drentsche Aa-gebied zijn drones zat

Dinsdag 07 Mei 2024
  • Het Drentsche Aa-gebied (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)

Bewoners van Nationaal Park Drentsche Aa zijn zeer tevreden over wonen en recreƫren in het gebied. Ook de communicatie over het natuurgebied stemt tot tevredenheid. Toch is op al deze punten verbetering mogelijk.

Dat blijkt uit bewonersonderzoek van Trendbureau Drenthe, in opdracht van het Nationaal Park.

Bewoners van het natuurgebied beantwoordden een vragenlijst die was toegespitst op drie thema's. Deze waren gericht op gebruik, mening en communicatie over het Nationaal Park. Daaruit blijkt dat bewoners het gebied vaak bezochten, vooral voor activiteiten zoals wandelen en fietsen. Ze waarderen de schoonheid en historie van het gebied.

Verbeterpunten

Kanttekening is dat bewoners de drukte hebben zien toenemen, terwijl handhaving volgens hen beter kan. Voorbeelden zijn loslopende honden en fietsen of auto's op wandel- en zandpaden. Ook wordt overlast van drones ervaren.

Andere kritiek gaat over betrokkenheid van bewoners. Zij zouden meer inspraak willen in het beheer van het park. Een ander geluid dat doorklinkt in de onderzoeksresultaten, is de wens naar meer informatie over de natuur, wandel- en fietsroutes, en lokale producten. In een soortgelijk onderzoek in 2010 bleek ook dat bewoners meer willen weten over wandel- en fietsmogelijkheden in het gebied.

Op basis van de resultaten heeft uitvoerder Trendbureau Drenthe drie aanbevelingen voor het Nationaal Park.

  • Nationaal Park Drentsche Aa moet het positieve gevoel van bewoners benutten en hen betrekken bij het beheer van het gebied.
  • Er moet meer aandacht zijn voor het sturen van bezoekers om zo drukke plekken te ontzien en het verbeteren van handhaving
  • Het park moet zich meer inzetten voor digitale communicatiekanalen en het verstrekken van relevante informatie over natuur en landschap aan bewoners.

Lees ook:

Contact
opnemen