Terug naar 1787: Uffelter Boervaartje is weer open, maar staat droog

Maandag 08 April 2024
  • De drie mannen van de werkgroep om het Boervaartje in ere te herstellen: Cor van Veen, Bertus Klomp en Klaas Vriend (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

Een belangrijk stukje geschiedenis voor het dorp. Zo omschrijven Cor van Veen, Bertus Klomp en Klaas Vriend het Uffelter Boervaartje. Inmiddels is het vaartje in ere hersteld.

In 1787 werd deze vaart opengebroken, zodat er veen vanuit Uffelte via de Drentse Hoofdvaart naar Meppel en uiteindelijk naar het westen van het land werd gebracht. "Daar werd mooi geld mee verdiend", vertelt Klaas Vriend. "Ja, het heeft veel gebracht voor het dorp." De vaart is al sinds 1854 niet meer in gebruik. De drie heren zijn vier à vijf jaar geleden begonnen om deze oude vaart te herstellen.

Tegelijk met deze werkzaamheden worden er ook wandelroutes om de vroegere vaart gemaakt, met panelen langs de kant met historische informatie erop. "Het is gewoon een heel mooi natuurgebied waar je loopt", vindt Bertus Klomp. "We hebben het al gelopen en zagen allemaal reeën onderweg. Het verveelt nooit." De wandeling voert door het Holtingerveld.

'Groot gedeelte uitgehakt'

Bertus Klomp: "Het Boervaartje was helemaal dichtgegroeid met bomen en struiken en planten. Met een hele groep vrijwilligers hebben we een groot gedeelte uitgehakt, zodat deze weer zichtbaar is."

Water zit er niet meer in de vaart - alleen in een erg natte periode - en er zullen al helemaal geen boten meer doorvaren. Maar volgens Klaas Vriend is het wel belangrijk dat deze vaart weer in het landschap te zien is. "Het is belangrijk voor volgende generaties om te zien hoe een gebied zich ontwikkeld heeft. Daarom is het mooi dat de wandeling er is, met de informatieborden erbij."

De wandelingen beginnen bij de parkeerplaats aan de Weg achter de Es en de Postweg.

Contact
opnemen