Tentoonstelling moet ogen openen voor veranderingen in Drentse landschap

Donderdag 13 Oktober 2022
  • Foto's om bij stil te staan in de tuin van Landgoed Overcingel (Rechten: RTV Drenthe)

Het landschap is constant in beweging. De tentoonstelling 'Het Veranderend Landschap' met 22 foto's vestigt daar de aandacht op. In de tuin van Landgoed Overcingel in Assen zijn de foto's te bewonderen.

Fotograaf Sake Elzinga maakte de foto's. In een periode van een jaar trok hij door Drenthe om de bedreigingen, aantasting en ontwikkeling van het Drentse landschap in beeld te brengen.

Gewenning

"We rijden vaak door het landschap en hebben niet eens door dat het verandert", vertelt Elzinga. "Dat komt doordat we heel makkelijk meegaan met de veranderingen. Kijk maar naar deze foto van een zonneakker vlak bij Hoogeveen. Vroeger zag ik weleens zo'n akker in Duitsland, maar ik had ze hier nooit verwacht. Nu staan ze overal en binnenkort zijn we eraan gewend."

Bewustmaken

Met de tentoonstelling hoopt Stichting Het Drentse Landschap mensen bewust te maken van de landschapsveranderingen in de provincie. De organisatie wil naast natuurbeheerders en beleidsmakers zoveel mogelijk mensen bij dit onderwerp betrekken.

(tekst gaat verder onder video)

Er staat geen uitleg bij de foto's. "Het idee is dat wij die veranderingen laten zien en dat mensen zelf een oordeel vormen", licht Uko Vegter van Stichting Het Drentse Landschap toe.

Vegter: "Het is belangrijk dat iedereen die hier woont en leeft, nadenkt over wat ze de aankomende jaren willen met het Drentse landschap; wat willen ze met de waterhuishouding, het energielandschap en de recreatie? Het zou mooi zijn als de foto's die hier staan een bijdrage kunnen leveren aan die toekomst."

Tentoonstelling bezoeken

De tentoonstelling is op eigen gelegenheid te bezoeken met een wandelkaart. Tijdens kantooruren is deze bij het kantoor van Het Drentse Landschap aan de Kloosterstraat 5 in Assen af te halen. De wandelkaart kost een euro.

Bezoekers van de tentoonstelling wordt gevraagd te reageren op de foto's. Dit kan onder meer door met de hashtag #veranderendlandschap een berichtje over de tentoonstelling te plaatsen op social media.

Het is mogelijk om de tentoonstelling onder begeleiding van een ervaren gids te bezoeken. Kijk op de website van Het Drentse Landschap voor meer informatie.

Contact
opnemen