Succes bestrijding eikenprocessierups met vogels groter dan verwacht

Dinsdag 11 September 2018
  • De proef met het bestrijden door vogels en vleermuizen is geslaagd (foto: Free Nature Images/Luc Hoogenstein)
  • Gemeenten waarschuwen voorbijgangers voor de eikenprocessierups met linten (foto: RTV Drenthe/Marjan Koekoek)

De resultaten van het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups in Wapserveen zijn boven verwachting. Tijdens de proef werden de rupsen onder andere met vogels en grootoorvleermuizen aangepakt. En dat leverde 85 procent minder nesten op.

Voor de proef is drie jaar uitgetrokken, maar het eerste jaar is al duidelijk succesvol. Dat meldt Nature Today. Op de proeflocatie aan het Westeinde werden 64 bomen getest. Daar werden 32 nesten gevonden. Een groot deel van de nesten was aangevreten, vier waren zelfs compleet leeggegeten. 

Proeflocaties
Om het resultaat te kunnen vergelijken werden op een andere locatie, aan de Van Helomaweg, ook 64 vergelijkbare bomen in de gaten gehouden. Daar zaten in totaal 195 nesten in. Ook waren de nesten hier veel groter. 

Tijdens de proef werden nestkasten voor koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten en voor grootoorvleermuizen opgehangen. Dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. 

Lees ook: Nesten eikenprocessierups Wapserveen in korte tijd gehalveerd

Ook werden er duizenden verschillende soorten planten van tientallen soorten aangeplant die sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen lokken. Ook dat zijn natuurlijke vijanden van de rups. 

Pech door droogte
Dat onderdeel van de proef leverde dit eerste jaar niet veel op. De planten hebben veel te lijden gehad onder de droogte, waardoor ze niet tot bloei kwamen. 

De Boermarke Wapserveen heeft de leiding bij de proef. Schoolkinderen en lokale organisaties zoals de Vogelwacht Uffelte helpen mee.

Tevreden
De projectgroep is tevreden over de resultaten. "Het succes, direct in het eerste jaar al, is groter dan we hadden gehoopt en verwacht. Het project gaat drie jaar lopen waarbij het in samenwerking met de gemeente Westerveld verder 'uitgerold wordt' over andere plaatsen in de gemeente", schrijven ze op Nature Today.

Contact
opnemen