Student doet bijzondere vondst in keienbult Hunebedcentrum

Woensdag 14 Februari 2024
  • De 5000 jaar oude bijl die werd gevonden door een student (Rechten: Hunebedcentrum)

Een student archeologie van de Hogeschool Saxion in Deventer deed onlangs bij het Hunebedcentrum in Borger een bijzondere vondst. Op een meters hoge keienbult stuitte hij op een duizenden jaren oude bijl.

De archeologische verrassing kwam in handen van de student tijdens een excursie naar het Hunebedcentrum. Daar ligt in het zogeheten Oertijdpark een keienbult, die afkomstig is van een stuk grond van een aardappelboer nabij de N34 in het dorp.

'Rijk archeologisch gebied'

Na het rooien van de aardappelen heeft de boer de stenen jaren geleden gebracht naar het Hunebedcentrum. "Het gaat om een rijk archeologisch gebied", zegt directeur Harrie Wolters van het Hunebedcentrum. Volgens hem bestond er altijd al het vermoeden dat er oude objecten tussen de stenen van de keienbult konden liggen.

De bijl is zo'n 5000 jaar oud, zegt Wolters. "Al duizenden mensen hebben over de hoge bult heengelopen, speurend naar mooie zwerfstenen of stukken vuursteen. Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer in zit."

Collectie

De keienbult werd enkele jaren geleden aan het Oertijdpark toegevoegd om te laten zien hoe rijk de Drentse bodem is aan zwerfstenen. Die zijn hier terecht gekomen in de een-na-laatste ijstijd.

Archeologen van het Hunebedcentrum bekommeren zich verder over de bijl. Zij gaan de vondst melden bij de juiste instanties en doen nader onderzoek. Het Hunebedcentrum wil hem daarna in zijn collectie opnemen.

Afbeelding
Studenten doen een archeologische vondst op de keienbult (Rechten: Hunebedcentrum)

Lees ook:

Contact
opnemen