Stikstofkaart is weg, en nu? ‘We volgen de wet en moeten de natuur herstellen’

Dinsdag 05 Juli 2022
  • 'We betreuren het dat nu alle aandacht uitgaat naar de landbouw' (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)

Ken je die stikstofkaart nog, waarop aangegeven is met hoeveel procent de stikstof per gebied moet afnemen? Nou, de provincie gaat helemaal niets doen met die kaart. Behalve weggooien.

"Die kaart is geen geschikt uitgangspunt", reageert Henk Jumelet, bestuurder bij de provincie Drenthe. Dat die kaart bij het oud papier gaat, betekent niet dat de provincie nu lekker in vakantie- en chillmodus gaat en een cocktailtje erbij pakt. "We gaan wel degelijk aan de slag. En dat zijn we ook al een hele tijd. We zitten met een stikstofprobleem. We moeten de natuur gaan herstellen."

Dé kaart wordt daar dus niet voor gebruikt. "De wet is ons uitgangspunt", zegt Jumelet. "Niet die kaart." En wat zegt die wet dan? Dat in 74 procent van een natuurgebied de stikstofnorm op orde is voor 2035. Voor 2030 moet dat 50 procent zijn en voor 2025 moet dat 40 procent zijn. Overigens wil het nieuwe kabinet die norm van 74 procent naar voren halen. Naar 2030. Maar zo staat het nog niet in de wet.

Kleurtjes

Die kaart. Jumelet windt zich er over op. "Zo werkt het niet in de echte wereld. Wij moeten die percentages niet halen. Wij moeten de natuur herstellen."

Afbeelding
Dé stikstofkaart (Rechten: Ministerie van Landbouw)

Hij tuurt naar die kleurrijke kaart. "Je moet hem eigenlijk van een afstandje bekijken, want het is ook niet eens te zien", zegt hij geïrriteerd. Hij weet dat het helemaal vervelend moet zijn voor de agrariërs. "Die zien die kaart en zien dat ze op de rand van een geel, paars of groen gebied wonen. Dat levert onzekerheid op. Die 70 procent hé. Iedereen interpreteert het dat er in dat gebied dan 7 van de 10 agrariërs weg moeten." Hij herhaalt nogmaals zijn boodschap: "Zo werkt de realiteit niet."

De Drentse manier

Nee. De provincie Drenthe doet het liever op de eigen manier. "Zoals we het altijd al doen." Die manier is een gezamenlijke manier. Gezamenlijk is dan ook echt gezamenlijk. Met iedereen.

Jumelet: "We betreuren het dat nu alle aandacht uitgaat naar de landbouw. Boeren vinden dat oneerlijk." In het najaar komt het kabinet met de opgave voor andere sectoren. "Wij willen dat alle sectoren evenredig en gelijktijdig gaan bijdragen." Dus de industrie, verkeer én landbouw. En daar hoort ook een beetje het buitenland bij. Want ongeveer een derde van de stikstof die in de natuurgebieden neerdaalt, komt uit het buitenland. "Maar dat is meer iets voor de regering. De EU zelfs. Maar als we de mogelijkheid krijgen, zullen we zeker stikstof even onder de aandacht brengen bij onze buren."

Het grootste aandeel van stikstof komt toch uit de landbouw. "Het is helder dat agrariërs een structurele bijdragen moeten leveren. Maar het is niet eerlijk om alleen naar de agrariërs te kijken."

Koek en koffie

Wat er buiten het provinciehuis gebeurt, baart Jumelet zorgen. Vorige week stonden er boeren bij het provinciehuis om te demonstreren. Gisteren was het ook raak. "Laat duidelijk zijn: iedereen is altijd welkom. We ontvangen ze met koffie en koek. En wij delen hun zorgen. Ik begrijp de emoties die leven. Het is goed dat mensen van zich laten horen. Het zou nog veel meer bijzonder zijn als dit zonder emotie gebeurt. Maar dit is ook de Drentse manier: we blijven met elkaar in gesprek."

Lees ook:

Contact
opnemen