Stelling: Er is genoeg ‘nieuwe natuur’ in Drenthe

Dinsdag 17 Oktober 2017
  • Natuurgebied De Onlanden. Foto: Flickr/Fred van Os

Deze week is het vijf jaar geleden dat de Onlanden onder water werd gezet. De voormalige akkers zijn weer natuurgebied geworden. Ook is het de opvangplek voor overtollig regenwater uit de regio.

De Onlanden is een goed voorbeeld van een 'nieuw natuurgebied': een gebied dat is herbestemd voor natuurlijke ontwikkeling. Nuttig zou je denken, maar het betekent ook dat de gebieden niet meer geschikt zijn voor bijvoorbeeld landbouw. 

'Teruggeven aan de natuur'
De Onlanden is niet het enige stuk 'nieuwe natuur' in Drenthe. Ook het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold, de Geeserstroom en het Hunzedal zijn gebieden die 'teruggegeven zijn aan de natuur.'

Hebben we inmiddels genoeg 'nieuwe natuurgebieden' of kan er niet genoeg van worden aangelegd? Onze stelling is dan ook: We hebben genoeg 'nieuwe natuur' in Drenthe. 

 

Wil je je mening delen? Dat kan via Facebook of op Twitter met de hashtag #roegstelling.

Uitslag: Geen drones boven de natuur
Vorige week was onze stelling: Een dronevlucht over een natuurgebied kan geen kwaad. Een ruime meerderheid is het hier niet mee eens. Op onze website klikte 78,95 procent op oneens. Ook op Facebook koos de meerderheid hiervoor. Op Twitter is 70 procent het oneens met de stelling. 

Dat blijkt ook uit de reacties op Facebook. Martin Spijker vindt dat ze teveel lawaai maken. "Weg ermee", schrijft hij. Ook Bart Pijper vindt dat. "Deze zomer waren ze met twee van die lawaaimakers bezig op de heide. Echt vreselijk irritant. Bij natuurbeleving hoort voor mij ook rust."

Loe in de Braekt is bang dat er geen grenzen meer zijn als het wordt toegelaten. "Liever niet dan wel. Er begint zich al een rage te ontwikkelen en dan zit dadelijk de lucht vol met die dingen. Moeilijk te handhaven en irritant."

Contact
opnemen