Steenuilenwerkgroep Uffelte: minder eieren dan verwacht

Zaterdag 12 Mei 2018
  • Er zijn minder steenuileieren gevonden dan gehoopt (foto: Pixabay.com)

De steenuilenwerkgroep van de Vogelwacht Uffelte en omstreken heeft minder steenuileneieren gevonden dan het aan het begin van dit jaar verwachtte. Door de recente kou komen de vrijwilligers minder uilen tegen in de nestkasten.

Patrick de Weerd van de Vogelwacht heeft het druk met het controleren van alle nestkasten op eieren. "In het verleden deden we dat nooit, alleen jongencontrole, ringen en in het najaar schoonmaken", vertelt De Weerd.  

Steenmarter op de loer
Toch besloot de steenuilenwerkgroep ook alle eieren te gaan controleren. Dat doen ze vanwege de aanwezigheid van een roofdier. De Weerd: "Doordat we heel veel last hebben van de steenmarter in dit gebied, hebben we besloten de eierencontrole erbij te pakken. Dit kan doordat een steenuil niet verstoringsgevoelig."

Minder muizen
Tijdens de controles werden minder eieren gevonden dan verwacht. Dat komt volgens De Weerd doordat het recent nog koud is geweest. "Het valt iets tegen ten opzichte van wat we verwacht hadden, waarschijnlijk door het inklappen van de muizenstand." 

In de buurt van Uffelte hadden de vrijwilligers geluk. In twee nestkasten werden daar eieren van steenuilen gevonden. 

Contact
opnemen