Staatsbosbeheer: geen paasvuren meer in Drentsche Aa-gebied

Vrijdag 30 Maart 2018
  • Paasvuren zijn slecht voor de bodem (foto: Andries Ophof/RTV Drenthe)

SCHIPBORG - In het Nationaal Park Drentsche Aa mogen vanaf dit jaar geen paasvuren meer gebouwd worden. Staatsbosbeheer wil op die manier de kwetsbare planten en de bodem beschermen.

Op de grond van Staatsbosbeheer gold een overgangsregeling. Vorig jaar besloot de natuurbeheerder dat het het laatste jaar was dat er in het Drentsche Aa-gebied paasvuren ontstoken mochten worden. 

Mooie traditie, slecht voor natuur
In zijn boswachtersblog legt boswachter Kees van Son uit waarom Staatsbosbeheer geen paasvuren meer wil toestaan in het natuurgebied: "Het paasvuur is een mooie traditie die zorgt voor warmte en verbondenheid. Maar aan deze traditie kleeft ook een groot nadeel: hij is niet goed voor de natuur."

In natuurgebied de Drentsche Aa groeien volgens Van Son veel bijzondere planten die het op andere plekken in Nederland veel moeilijker hebben. "Op plekken waar paasvuren branden, raakt de bodem beschadigd. Daardoor ontstaat er ook schade aan vegetatie."

Geen einde van paasvuur
Mensen die in de buurt van Drentsche Aa wonen hoeven zich geen zorgen te maken over het ontbreken van paasvuren. Van Son: "Het is een lastig besluit, je gaat immers tornen aan die eeuwenoude dorpstradities. Gelukkig hebben de meeste dorpen alternatieve locaties gevonden om tóch in het komend paasweekend een mooi paasvuur te kunnen ontsteken."   

Benieuwd naar plekken waar paasvuren in Drenthe komen? Check dan dit overzicht.

Contact
opnemen