Springen als een kikker bij nieuw amfibieënproject

Vrijdag 17 Juni 2022
  • Kikkers kunnen wel 10 keer verder springen dan ze lang zijn. (Rechten: Pixabay / Pixel2013)

Tientallen leerlingen van basisscholen bekijken het Drentse waterleven van dichtbij. Vanuit Natuurplaats Noordsche Veld bij Norg doen ze mee aan een project die hen meer laat ontdekken van de amfibieën in de eigen omgeving. Het is een project waarvoor IVN Natuureducatie en Staatsbosbeheer de handen ineen hebben geslagen.

Jörgen de Bruin, projectleider bij IVN Natuureducatie, geeft leerkrachten trainingen in natuureducatie, zodat zij dat weer door kunnen geven aan hun leerlingen. Recent is er een nieuw project van start gegaan rondom amfibieën.

Middels een presentatie en allerlei wetenswaardigheden wil De Bruin de leerkrachten enthousiast maken. Daarnaast heeft IVN ontdekpaden gemaakt voor de kinderen met concrete opdrachtjes die ze in de schoolomgeving kunnen doen. Die opdrachten kunnen bijvoorbeeld buiten op het plein worden uitgezet, waarop de kinderen ze kunnen gaan uitvoeren.

Taal, rekenen, en natuur

De Bruin vindt het een goede ontwikkeling dat natuureducatie onderdeel is van het basisonderwijs. "Ik zeg altijd tegen juffen en meesters: taal en rekenen is hartstikke belangrijk, maar als IVN vinden we het ook belangrijk dat leerlingen zien hoe mooi de natuur is en dat ze daar ook zorg voor leren dragen, want het is wel ons huis. Zwerfafval in je huiskamer gooien doe je niet, dus in de natuur ook niet."

Volgens De Bruin probeert IVN zo veel mogelijk onderwerpen te vinden die dicht bij de belevingswereld van kinderen zitten. Bijvoorbeeld wat thuis in je tuin te vinden is, zoals amfibieën. "Bijna alle kinderen hebben wel eens een kikker of een pad gezien." Volgens hem begint het namelijk allemaal met "bewondering en verwondering voor de natuur en onze medebewoners op deze prachtige planeet."

Springen als een kikker

Dit jaar heeft IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer vanuit Natuurplaats Noordsche Veld meer dan twintig klassen ook daadwerkelijk meegenomen naar het kikkerpad. De Bruin is daar trots op. Hij ontving namelijk ontzettend enthousiaste reacties van de kinderen, leerkrachten, en begeleidende ouders op deze activiteit.

"100 procent is misschien wat overdreven, maar 99 procent reageerde heel positief", vertelt De Bruin. De kinderen mochten bijvoorbeeld met een schepnet in het water op zoek naar beestjes, en probeerden te springen als een kikker. "Dan zie je dat die kinderen helemaal los gaan", zegt De Bruin tevreden.

Schreeuw om hulp

Kinderen zijn een hele belangrijke en "dankbare" doelgroep om mee aan de slag te gaan wat betreft natuureducatie, vindt De Bruin. "De kinderen hebben de toekomst", zegt hij. "En uit onderzoeken blijkt dat als je in je jeugd in aanraking bent geweest met natuur, dan hou je dat je hele leven wel vast."

De Bruin hoopt dan ook dat door basisschoolleerlingen meer in contact met de natuur te brengen, zij later ook beter voor de aarde zullen zorgen. "De aarde schreeuwt om onze hulp. De stikstofcrisis, de klimaatcrisis, we worden ermee doodgegooid. Het zal anders moeten, en onze kinderen kunnen dat straks hopelijk beter doen dan dat wij dat gedaan hebben", besluit hij.

Lees ook:

Contact
opnemen