Spreeuwenkasten voor goede grasvelden

Woensdag 11 April 2018
  • Spreeuwen eten de larven die in korte grasvelden in de grond zitten (foto: Pixabay.com)

Landschapsbeheer Drenthe heeft de afgelopen tijd tientallen broedkasten voor spreeuwen in Drenthe geplaatst. Onder meer op de brink in Langelo en bij voetbalclub Asser Boys hangen de kasten.

Het gaat volgens Bert Dijkstra van Landschapsbeheer Drenthe steeds iets minder goed met de spreeuw in onze provincie. "De ene theorie is dat er te weinig plekken zijn om te broeden. Spreeuwen broeden van nature in boomholten, maar doen dat nu vaak onder dakpannen."

Weinig ruimte
Doordat er bij veel huizen steeds minder ruimte onder het dak is, hebben de spreeuwen minder opties om een nest te maken. Daarnaast is er volgens Dijkstra wellicht ook sprake van een gebrek aan voedsel. 

"Spreeuwen zoeken op korte grasvelden naar voedsel. Daarom passen ze erg goed in de buurt van een voetbalclub of een golfbaan. Die sportclubs hebben er weer baat bij omdat de spreeuwen larven eten die het gras kapot maken", vertelt Dijkstra. 


Halfvol is succes
De proef met de nestkasten is nog maar kortgeleden van start gegaan, dus resultaten zijn er nog niet. Dijkstra: "Maar als in de zomer de helft van de kasten vol zit, dan is het een succes!"

Contact
opnemen