Spoorzoeken met Aaldrik Pot: Wat diersporen zo leuk maakt, ze zijn er altijd en overal

Zondag 17 December 2023
  • Het snuitputje van een egel is kleiner dan van een das (Rechten: RTV Drenthe)

Dierlijke bezoekers van het ROEG! herfstkamp hebben zich niet laten zien maar hebben wel hun sporen achtergelaten. Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer laat de Junior Rangers zien hoe ze die kunnen opsporen.

"Als je aan spoorzoeken denkt, denk je vaak aan pootafdrukken of prenten", vertelt Pot. "Dat is nu kansloos omdat het zo nat is, alles is weggespoeld. Maar er is altijd wat anders te vinden."

Op bezoek

Dicht bij een van de tenten is te zien wie hier op bezoek is geweest. "Hier liggen wat keuteltjes. Wat denken jullie?", vraagt Pot. "Het is inderdaad van een konijn of een haas, je kunt het niet altijd zien. Het is in ieder geval niet van een ree. Als je deze keutel oppakt en uit elkaar haalt, zie je dat er redelijk grove vezels in zitten. Hazen en konijnen hebben dat, maar een ree is een herkauwer. Als de keutel van een ree zou zijn, zou het veel fijner zijn."

Snuit

Een paar meter verderop heeft een andere bezoeker een spoor achtergelaten. "Wie heeft in die twee tentjes geslapen? Heb je iets om de tent horen scharrelen?" De Junior Rangers die er sliepen hebben niks gehoord. "Kijk, wat zou dit kunnen zijn? Het zit in de grond. Er zijn veel beesten die graag iets eten wat onder de grond zit, zoals insectenlarven. Dit is van een egel die het met zijn snuit heeft omgewoeld. Het was geen das, die putjes zijn zo groot als het kommetje van je handen."

Verstopt

Iets verder van het kamp vandaan zijn ook diersporen te vinden. "Je ziet hier een heuveltje van oud stuifzand. Ga maar eens met je ogen over die bladeren en probeer een spoor te ontdekken." Een van de rangers ziet kapotte paddenstoelen. "Je moet steeds kijken naar dat wat afwijkt. Kom maar dichterbij, goed verstopt onder de bladeren heeft een muis een hol gemaakt. Er ligt nauwelijks zand voor, dat is typisch voor een rosse woelmuis. Hij blijft relatief dicht onder het oppervlak en drukt de grond in die gang."

Afwijkend

Hoe komt het dat Pot al die sporen opmerkt? "Ik zoek steeds naar dat wat afwijkt, bijvoorbeeld die vertrapte paddenstoelen. Ik zoom steeds meer in en dan zie ik hier ineens dat holletje zitten. Dat is hoe het zoeken van diersporen werkt. Je zoekt naar dat wat anders is dan de omgeving." In een kleine cirkel rond het kamp blijkt van alles te vinden. "Dat is wat diersporen zo leuk maakt, ze zijn er altijd en overal."

Het spoorzoeken is onderdeel van het herfstkamp van ROEG! Kijk vanavond vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe voor alle avonturen van de Junior Rangers, of kijk het terug via https://www.roeg.tv/uitzendingen

Afbeelding
Aaldrik Pot en de Junior Rangers speuren een heuvel af op zoek naar diersporen (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen