Speciale middag in Hoogeveen om aandacht te vragen voor groene tuinen

Woensdag 24 April 2024
  • De nieuwe stekjesbibliotheek in Hoogeveen (Rechten: RTV Drenthe)

De bibliotheek van Hoogeveen is een stekjesbibliotheek rijker. Deze werd afgelopen maandag geopend tijdens 'Bloei in de Bieb': een middag om aandacht te vragen voor het vergroenen van tuinen.

Tijdens de interactieve middag was er een zadenruilbeurs en werden hapjes geserveerd van producten uit eigen tuin. Daarnaast vond de lancering plaats van Judiths Jungle Station, de nieuwe stekjesbibliotheek in Hoogeveen. "Iedereen kan hier binnenlopen om een plantje te ruilen", zegt Judith Duinkerke van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN).

"Een stekje is een jong plantje waar net wat wortels aanzitten of is een afknipsel van een andere plant dat je in water zet, zodat er nieuwe wortels aankomen. Deze kun je in de grond zetten en zo volgroeit het weer tot een volledige plant." Er staan veel verschillende plantjes in de nieuwe stekjesbibliotheek. "Je vindt er planten voor binnen en voor buiten", vertelt Judith. "We hebben hier bijvoorbeeld stekjes staan van de dragon, tijm en bieslook."

'Een groene tuin, wat kun jij doen?'

In de bibliotheek stond ook een groot bord met daarop: "Een groene tuin, wat kun jij doen?" Aan het bord hangen verschillende kaartjes waarop uitgelegd wordt hoe je een tuin simpel kunt vergroenen. "Bijvoorbeeld het bouwen van een insectenhotel in je tuin", noemt Jorike Nifterik van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. "Je kunt het kaartje meenemen naar huis. Er staat op waarom een insectenhotel goed is voor je tuin en hoe je het kunt maken." Ook is er een QR-code te zien die naar de website verwijst voor meer informatie.

In totaal zijn er twaalf borden ontwikkeld, waarvan de eerste nu in de bibliotheek van Hoogeveen staat. Voor alle andere Drentse gemeenten is er een bord beschikbaar.

'Werk aan de winkel'

"Hoogeveen is op dit moment nog niet zo groen", vertelt Nifterik. "Het is zelfs zo dat Hoogeveen in de top tien van de meest bestrate gemeenten staat, dus er is nog heel wat werk aan de winkel." Duinkerke ziet wel een positieve verandering in de gemeente: "De laatste jaren wordt het wel beter. Mensen worden meer bewust van het feit dat groen echt nodig is. En dan is een stekjes bibliotheek ideaal!"

Contact
opnemen