Soort van de maand: wat je nog wilt weten over de patrijs

Woensdag 22 November 2017
  • De patrijs houdt van ruige bermen (Foto: Bert Dijkstra)

Hoeveel eieren legt een patrijs? Hoe kiezen ze hun partner of wat eten deze akkervogels eigenlijk? In november staat ROEG! samen met Heel Drenthe Zoemt stil bij de patrijs. Deze week zetten we een aantal weetjes op een rij.

De patrijs wordt nog wel eens verward met de fazant. En dat is niet zo gek. De akkervogel is namelijk familie van de fazant. Net zoals de kalkoen, de kwartel, de pauw en de kip. 

Vijftien tot zeventien eieren
Een volwassen patrijs is 28 tot 32 centimeter lang en heeft een rond lichaam. In Nederland broedt hij tussen begin mei en juni. De patrijs legt bij de eerste leg vijftien tot zeventien eieren. Bij een tweede leg wordt dat minder. 

De patrijs legt zijn eieren in een ondiep kuiltje, waarin takjes en blaadjes worden gelegd. Het nest is te vinden onder een heg of op een dichtbegroeid stukje. 

Hoe klinkt hij?
Patrijzen kiezen hun partner op basis van zijn zangkwaliteiten. Je kunt in het filmpje hieronder horen hoe een patrijs klinkt. 
 

Steeds minder
Vroeger werd er op patrijzen gejaagd. Maar dit mag al lang niet meer. De patrijs staat op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels. 

We zien de patrijs steeds minder. Dit blijkt uit cijfers van Heel Drenthe Zoemt. Zowel in het voorjaar, tijdens het broedseizoen, als in de winter zijn er minder patrijzen dan zo'n dertig jaar gelden.

Er zijn namelijk steeds minder plekken waar de patrijs zich veilig voelt. De patrijs houdt van wilde bermen en ruige stukjes aan de rand van akkerlanden. Hier kan hij zijn nest goed verstoppen. 


Voedsel
Ook voedsel is een probleem. De kuikens van de patrijs eten alleen insecten. Minder insecten betekent honger voor de kuikens. Vooral in een nat voorjaar sterven veel kuikens door voedselgebrek.

Om de patrijs te helpen zijn brede, wilde bermen nodig. Ook heeft de patrijs baat bij minder gebruik van bestrijdingsmiddelen.


Soort van de maand
Heel Drenthe Zoemt zet elke maand een plant of dier van het Drentse platteland in het zonnetje. Ook ROEG! besteedt aandacht aan de soort van de maand

De actie is een samenwerking tussen verschillende natuurorganisaties, waaronder de Natuur en Milieufederatie.

Contact
opnemen