Soort van de maand: hoe ver springt de ree en meer feitjes

Woensdag 13 December 2017
  • Een ree in actie (Foto: Instagram/@henk_osinga)

In de maand december zet ROEG! samen met Heel Drenthe Zoemt en het IVN de ree in het zonnetje. Deze week zetten we een aantal weetjes op een rij.

De ree is de kleinste hertachtige die in Europa voorkomt. Hij is familie van het edelhert en het damhert, maar het is wel een andere soort. Dat zie je ook terug in het uiterlijk. De ree komt van alle soorten het meest voor in Europa. 

Hoefdier
Een ree is een hoefdier. Per poot heeft hij twee hoeven en twee bijhoeven. Dit zijn even getallen, daarom hoort de ree, net als het rund, de geit, de kameel, de lama, het varken en het rendier, bij de evenhoevigen. 

Bok, geit en kalf
Een vrouwtjesree heet een geit, een mannetjesree een bok. Een jong wordt een reekalf genoemd. Een ree leeft in de winter in een groep, die sprong genoemd wordt. Zo'n groep bestaat uit een vrouwtje met haar jongen uit het afgelopen jaar en een of twee bokken.

In het voorjaar valt de groep weer uit elkaar, de moeders verstoten de jongen en gaan op zoek naar een nieuw mannetje waarmee ze nieuwe kalfjes maken. In de herfst daarop worden nieuwe groepen gevormd, met de kalfjes van het afgelopen jaar.  

Fiepen en blaffen
Reeën maken verschillende geluiden: ze blaffen, schreeuwen, fiepen en klagen. Een ree blaft als hij schrikt of iets hoort wat hij niet thuis kan brengen. De ree doet dit niet alleen om de 'vijand' weg te jagen, maar ook om zijn soortgenoten te waarschuwen. In de video hoor je hoe een blaffende ree klinkt.

(Tekst gaat verder onder de video)


Een reegeit fiept. Het is een hoog geluid, dat ze gebruikt om contact met de kalfjes te houden. Ook gebruikt de geit het tijdens de bronstijd om een mannetje te lokken. In de video hieronder kun je horen hoe het fiepen klinkt. De angstschreeuw en het klaaggeluid gebruiken reeën als ze achtervolgd of aangevallen worden. 

(Tekst gaat verder onder de video)


Springen
Als de ree jou in de gaten krijgt, zal hij snel wegrennen. En misschien zie je hem dan ook wel grote sprongen maken. Reeën zijn goede springers. Ze kunnen soms een sprong maken van wel 7 meter.

IVN-doe tip: ver springen
In het kader van de soort van de maand, heeft het IVN elke week een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber. Deze week wordt er net zo gesprongen als een ree. 

Lukt het jou om net zover te springen als een ree? Probeer het uit! Maak ergens buiten een lijn met stoepkrijt. Ga op een afstandje van de lijn staan en neem een aanloop. Als je bij de lijn bent probeer je net zo ver te springen als je kan! Meet de afstand vanaf het plekje waar jij bent gekomen tot de lijn. Hoever sprong jij? Sprong jij net zo ver als een ree?

Soort van de maand
Heel Drenthe Zoemt zet het Drentse platteland in het zonnetje. Elke maand staat een plant of dier dat hier voorkomt in de schijnwerpers. Ook ROEG! besteedt aandacht aan de soort van de maand

De campagne is een samenwerking tussen verschillende natuurorganisaties, waaronder de Natuur en Milieufederatie.

Contact
opnemen