Soort van de maand: de zangkunsten van de veldleeuwerik

Woensdag 09 Mei 2018
  • De veldleeuwerik is een goede zanger (Foto: Free Nature Images/Piet Munsterman)

In de maand mei zetten we samen met Heel Drenthe Zoemt, IVN Regio Noord en Natuurmonumenten de veldleeuwerik in het zonnetje. En deze plattelandsbewoner heeft erg goede zangkwaliteiten.

De veldleeuwerik is een zangvogel met een opvallende gewoonte. Hij vliegt naar grote hoogte om daar een tijdje zingend rond te vliegen. Daarna vliegt hij luid zingend naar beneden om naast een vrouwtje te landen. Op deze manier bakent hij zijn territorium af. 

De vogel vliegt tot wel honderd meter. Het record van de rondvlucht staat op 56 minuten. Wil je weten hoe de Veldleeuwerik klinkt? Dat hoor je hieronder. 
IVN doe-tip: Lalalalalalalalala: waar zing jij het liefst?
Elke week komt IVN Regio Noord met een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber.

Elke vogel heeft een eigen gebied waar die het liefst verblijft. Je hebt bosvogels, weidevogels, watervogels, heidevogels, tuinvogels etc. 

In het vroege voorjaar hoor je de meeste vogels zingen. Dit zijn de mannetjes die zingen om indruk te maken op de vrouwtjes. De merel ken je misschien wel. Die geeft van die prachtige ochtendconcerten en hoor je meestal als een van de eerste vogels zingen in het voorjaar; liefst in een boom of op het puntje van een dak; met volle borst zingt die iedereen wakker.

Een andere vogel die ontzettend mooi kan zingen is de veldleeuwerik. Het is echt een cadeautje om deze vogel te horen zingen. Je kunt de veldleeuwerik horen in een gebied waar het lekker open is. Bijvoorbeeld in een weiland, de heide of in de duinen. Meestal hangt dit mannetje hoog jubelend in de lucht om een vrouwtje te versieren. Als je dit eenmaal hebt gehoord vergeet je het nooit meer! Het is echt prachtig. 

Mensen zingen natuurlijk ook, soms ook om iemand te versieren. Liefdesserenades onder een balkon, zoals we dat uit Ridderfilms kennen. Meestal zingen mensen in de auto of onder de douche: waar zing jij het liefst?

Contact
opnemen