Soort van de maand: de vrucht van de sleedoorn

Donderdag 12 April 2018
  • De vruchtjes van de sleedoorn (Foto: Free Nature Images/Frits Bink)

Elke maand zet ROEG! samen met Heel Drenthe Zoemt, het IVN en Landschapsbeheer Drenthe een plattelandsbewoner in het zonnetje. In de maand april is dat de sleedoorn.

De sleedoorn is een struik waaraan kleine vruchten groeien. Ze zijn ongeveer anderhalve centimeter groot en hebben een pit. De vruchten beginnen in augustus te groeien, maar het duurt lang voordat ze rijp zijn. Pas als de eerste nachtvorst is geweest, krijgen ze een wit laagje en zijn ze eetbaar. 

Hoewel je de vruchtjes zo kunt eten, zijn ze niet echt lekker. Na de eerste nachtvorst wordt de smaak beter, maar meestal worden de vruchten verwerkt, bijvoorbeeld in jam, brandewijn, likeur of als siroop.IVN doe-tip: Maak je eigen Bob Rossje
Elke week geeft IVN de kleine natuurliefhebber een doe-tip. Deze week de eerste tip over de sleedoorn.

Waarschijnlijk hebben jullie geen enkel idee wie Bob Ross is. Maar toch willen we jullie vragen om deze week in de huid van Bob Ross kruipen.  Bob Ross was een schilder die in de jaren 90 een serie op televisie had waar die de kijker leerde hoe je een snel een mooi schilderij van de natuur kunt maken. De serie heette "The Joy of Painting", vraag je ouders maar eens of zij het kennen! Hij was toen echt heel erg hip! 

Vorige week heb je de Sleedoorn gespot, dus je weet waar je een mooie sleedoorn kunt vinden. Pak je teken- of schilderspullen en ga op zoek naar een rustig plekje waar je de sleedoorn goed kunt tekenen of schilderen. 

Als je wat inspiratie wilt op doen, kun je natuurlijk altijd eerst wat filmpjes kijken van Bob Ross op Youtube. We zijn heel benieuwd wat voor mooie landschapsschilderijen jullie hebben gemaakt met de Sleedoorn erop!

Contact
opnemen