Soort van de maand: de veldleeuwerik

Woensdag 02 Mei 2018
  • De veldleeuwerik staat deze week in het zonnetje (foto: Free Nature Images/Piet Munsterman)

Het is mei en daarom weer tijd voor een nieuwe soort van de maand. In mei zetten we samen met Heel Drenthe Zoemt, IVN en Natuurmonumenten de veldleeuwerik in het zonnetje.

De veldleeuwerik kwam in de jaren '70 nog veel voor op het platteland. Tussen 1973 en 1975 werd het aantal broedparen geschat op 500.000 tot 750.000. In de jaren daarna is dit aantal met zo'n 95 procent achteruit gegaan. Daarom staat de veldleeuwerik op de Rode Lijst.

Korte kuif 
De vogel is ongeveer 18 centimeter groot. Hij heeft een korte kuif, die hij plat kan leggen. Hij heeft een bruine vacht met strepen, zijn borst is licht geelbruin en hij heeft een witte buik. Als hij vliegt kun je hem herkennen aan de witte rand aan de vleugels en de witte zijkanten van de staart. 

De veldleeuwerik broedt in open landschappen, zoals heide en duinen, maar ook in graslanden en open akkerbouwgebieden. Buiten de broedtijd leeft hij vooral op stoppelvelden.

Twee tot vijf eieren
Eind maart broedt de vogel en legt meestal twee tot vijf eieren. In totaal broedt de veldleeuwerik twee tot drie keer. Het nest wordt gebouwd op op de grond. De eieren komen na ongeveer twee weken uit. Acht dagen later zijn de jongen groot genoeg om uit het nest te stappen. Nog weer tien dagen later kunnen ze vliegen. 

Veldleeuweriken trekken tussen eind september en november naar Frankrijk of Engeland. Vanaf eind januari tot begin april komen ze weer terug. IVN doe-tip: Maak je eigen verrekijker en zoek de veldleeuwerik
De veldleeuwerik is bruin, heeft strepen op zijn vacht en een witte buik. Hij woont meestal in een heidegebied, in duinen of op akkers glaslanden. Misschien kun jij er wel eentje vinden. Om vogels goed te kunnen bekijken, is een verrekijker erg handig. Als je er zelf niet eentje hebt, kun je er een maken!

Wat heb je nodig:

* Twee wc-rolletjes

* Klein doosje van karton, bv een luciferdoosje

* Touwtje

* Gekleurd papier

* Leuke versieringen

* Sterke lijm

Pak de twee wc-rolletjes en beplak ze met gekleurd papier en andere leuke versieringen, zodat je goed kunt zien dat het jouw eigen verrekijker is. Versier het kleine doosje ook. Plak aan beide zijkanten van het doosje een wc-rolletje met sterke lijm. Houdt dit een tijdje stevig vast, zodat het goed aan elkaar plakt.

Als de lijm goed droog is, is je verrekijker bijna klaar. Er moet nu alleen nog een touwtje aan, zodat je hem makkelijk om je nek kunt hangen. Je kunt twee gaatjes in de wc-rolletjes maken en daar het touwtje aan vast knopen, of je niet het touwtje vast met een nietmachine. Klaar! Nu de veldleeuwerik spotten maar!

Contact
opnemen