Slimme mossen zoeken het hogerop in het stormbos

Donderdag 17 Februari 2022
  • De omgevallen bomen zijn bedekt met mos (Rechten: RTV Drenthe)

Mossen zijn primitieve sporenplanten die al heel lang op aarde voorkomen. Gezien het kleine formaat zou je ze gemakkelijk over het hoofd kunnen zien, ware het niet dat ze vaak dicht op elkaar geplakt voorkomen en grote matten of kussens vormen op de bosbodem, op boomstammen en op stenen en rotsen.

In het stormbos in de buurt van Ees op de Hondsrug is overal felgroen mos zichtbaar. De plantjes lijken het hogerop te zoeken en bedekken de omgevallen boomstammen. Mossenexpert Hans Colpa legt uit hoe dat komt.

"Vijftig jaar geleden woedde hier een enorme storm. In het hele land waaiden zo'n zeven miljoen bomen om en deze bomen zijn blijven liggen. Kijk maar eens hoe prachtig dit gebied geworden is. Hier kunnen we goed zien hoe mossen overleven."

Bladeren

"Het nadeel dat mossen hebben, is dat ze klein zijn. Hier liggen wat mossen op de grond. Je kunt je voorstellen dat ze in de herfst bedekt raken met bladeren. Daaronder krijgen ze te weinig licht en gaan ze dood. Een van de tactieken die de plantjes toepassen is het hogerop zoeken. Stel dat bladeren op dit mos vallen, dan waait de wind ze weg."

Lijk in het bos

In het bos is het verval van de omgevallen bomen goed te zien. "Er zijn verschillende stadia van de boomlijken zoals dat genoemd wordt. Deze boom is nog niet zo lang geleden naar beneden gekomen, de takken zitten er nog aan. Die vallen er eerst af en daarna wordt de stam sponsachtig. Hier kun je er met je vinger dwars doorheen prikken. Het blijft vochtig en voor mossen is dat ideaal. Hier zie je het laatste stadium. Dit was een boomkluit, die is nu helemaal ingezakt en daar zie je nog een boomstam. Zo'n stam wordt steeds meer opgenomen in Moeder Aarde en over een aantal jaren zie je hier niks meer van."

Lees ook:

Contact
opnemen