Slecht paddenstoelenjaar verwacht na droge zomer

Vrijdag 07 September 2018
  • Paddenstoelen in september: heel gewoon (Foto: Robin Giesen)

Je kon afgelopen week nog prima in je korte broek wat drinken op het terras, maar in het bos springen de paddenstoelen alweer uit de grond. Lijkt misschien gek, maar het is hartstikke normaal. Maar veel paddestoelen worden niet verwacht dit jaar; het was te droog.

Rob Chrispijn van de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe beaamt dat er niets vreemd is aan paddenstoelen begin september. "Vooral voor bepaalde soorten boleten en russula's is het volkomen normaal dat ze zich in augustus al laten zien", zegt Chrispijn. 

Franjeporiezwammen
Een verrassing voor de paddenstoelendeskundige is dat er opvallend veel franjeporiezwammen te zien zijn. "Dat is bijzonder voor Drenthe, want die zwammen komen eigenlijk voor op voedselrijkere grond. Nu heb ik ze al op zo'n zeventien plekken gezien."

Slecht paddenstoelenjaar
De droge zomer heeft er volgens Chrispijn wel voor gezorgd dat er minder paddenstoelen zijn dan je in september zou mogen verwachten. "Er staat een fractie van wat er zou kunnen zijn. Waarschijnlijk wordt het geen goed paddenstoelenjaar, dan zou het nog twee weken gestaag moeten regenen."

Ook de boswachters hebben al op verschillende plekken paddenstoelen gezien.

Contact
opnemen