Schilderen met een uniek pigment van Rembrandt

Vrijdag 22 November 2019
  • De bijzondere blauwe kleur van vivianiet. (Foto: RTV Drenthe)

Schilderen zoals Rembrandt dat ooit deed. Zijn stijl kan je niet zomaar kopiƫren maar met het mineraal vivianiet kom je qua elementen in ieder geval in de buurt. Cindy de Jonge uit Assen vond het in de Drentse grond.

Vivianiet is een mineraal dat ontstaat door een chemische reactie en is terug te vinden in veengrond. Het vormen ervan is een heel secuur proces, dus het komt weinig voor.

In 2015 werd besloten bij de Drentse Aa een beek te laten meanderen. Cindy de Jonge vond het mineraal, maar dacht dat het cyanide was omdat die stof dezelfde blauwe kleur heeft. "Toen ik erachter kwam dat het vivianiet bleek te zijn, ben ik een onderzoek gestart. Ik wilde meer weten van het mineraal."

Rembrandt
Lang dacht men dat Rembrandt met twaalf verschillende natuurlijke pigmenten schilderde. "Uit recent onderzoek is gebleken dat het er eigenlijk dertien zijn. En het dertiende natuurlijke pigment is dan ook vivianiet."

Rijke Drentse bodem
Vivianiet komt, in vergelijking met andere delen van het land, veel voor in Drenthe. "De Drentse bodem is heel rijk. Hier zitten op veel plekken alle benodigde elementen in de grond om vivianiet te laten ontstaan", zegt De Jonge.

"Maar het is ingewikkeld. Water zakt door het keileem. Dit water laat ijzer achter in dit soort grond. Als dit zich opstapelt bijvoorbeeld in veengrond en er komen mineralen bij, dan ontstaat een reactie. Als dit wordt opgegraven en wordt blootgesteld aan zuurstof en zonlicht kan er vivianiet ontstaan."

Kunstenaars
De aanleiding voor De Jonge om opnieuw opzoek te gaan naar vivianiet waren twee kunstenaars. Zij hebben een deel van de vondst van Cindy gekregen en zijn van plan om aan de slag te gaan met het in Drenthe gevonden vivianiet.

Meer weten over de Drentse natuur? Ontdek ‘t op ROEG!

Contact
opnemen