Schijnbare chaos in een natuurtuin in Annen

Vrijdag 22 September 2023
  • Dennis Klompsma in de tuin (Rechten: RTV Drenthe)

In een groentetuin en natuurtuin in Annen groeit alles door elkaar. En dat is precies de bedoeling. De tuiniers kijken met een brede blik naar wat de tuin nodig heeft.

De tuin is vernoemd naar de oma van Dennis Klompsma, Zwaantje, die een grote liefde had voor de natuur. "Het bestaat uit een grote groentuin van een hectare. Daarnaast een natuurtuin, daar zijn we op 1 januari mee begonnen. Hier passen we een soort van schijnbare chaos toe: we planten veel dingen door elkaar."

'Alles heeft energie'

"We hebben hier bedden van 1.20 meter breed, hier hebben we minimaal zes verschillende groentes. Wij geloven: alles heeft energie. En energie heeft frequentie. En frequentie is meetbaar in een golfbeweging. En dat proberen we na te bootsen in de tuin." Hij geeft als voorbeeld de palmkool die omhoog groeit, en de pastinaken ernaast die weer naar beneden groeien. "De knolselderij groeit omlaag en naar boven, daarnaast hebben we de radijs die ook naar beneden en naar boven groeit. Ertussen staat sla, dat noemen we de balans, die kan overal tussen."

Tekst gaat verder onder de video

'Het groeit heel fijn'

Tuin voor Zwaantje is deels een zelfoogsttuin. Er is veel vraag naar, daarom is de tuin dit jaar uitgebreid. Maar ook al neemt daardoor ook de hoeveelheid werk toe: er komt geen mechanisatie aan te pas. Klompsma: "De eerste gedachte bij de tuin was een heel grote rechthoek erin maken, rechte lijnen, en zelfs mechaniseren. Maar dat staat zover van mij af, dat ik dacht: dit kan op een andere manier. Daarom zijn we de natuurtuin begonnen, waarbij alles naar elkaar groeit. Het is in het begin iets meer werk, maar later heb je er meer profijt van en hoef je minder energie te geven, want alles zorgt voor zichzelf. Daardoor groeit alles heel fijn."

Lees ook:

Contact
opnemen