Schattig: piepjonge kraanvogels op pad met pap en mam

Dinsdag 07 Mei 2024
  • Rechts in beeld, twee jonge kraanvogels (Rechten: Natuurmonumenten)

Schattig: twee jonge kraanvolgels op stap. De beelden zijn van een wildcamera: twee kraanvogelkuikens op stap met papa of mama, dat kun je niet zien.

Het zijn unieke beelden, zegt ecoloog Ronald Popken van Natuurmonumenten: "Ik schat dat ze een week oud zijn, die jonkies. En dat zie je in het veld nooit. Dit soort kuikens zie je normaal gesproken pas als ze een week of zes oud zijn, dus een stuk groter. Dus dit zijn wel heel bijzondere beelden."

Wat Popken ook bijzonder vindt is het geluid. "Je hoort de jongen piepen en de oudervogel maakt een soort koerend geluid. Dat heb ik nog nooit gehoord."

Mazzeltje

Het was wel een beetje een mazzeltje dat de vogels gefilmd werden: Natuurmonumenten heeft op verschillende plekken in het Drents-Friese Wold camera's hangen om de wolven in de gaten te houden en dan moet je net geluk hebben dat zo'n stel kraanvogels in beeld komt.

In het gebied broeden verschillende paartjes. "We hebben er nu 6 of 7 paartjes. Dus dat is een mooie ontwikkeling." De kraanvogels profiteren onder meer van de nattigheid van afgelopen winter. "Ze broeden het liefst in heel natte stukken, daar zijn ze het veiligst voor roofdieren."

Wat dat betreft is de komende tijd cruciaal voor deze kraanvogelkuikens: "Het duurt een week of tien, twaalf voor ze vliegvlug zijn. Als ze nog heel jong zijn blijven ze vaak in de buurt van het nest. Als ze wat ouder worden, gaan ze aan de wandel en dan is het moeilijker voor de ouders om ze te beschermen. Dus het is nog wel een tijdje spannend om te zien of ze het halen."

Bekijk hieronder de beelden van de piepjonge kraanvogels:

Contact
opnemen