Schaapherders en dierenartsen erg blij met blauwtongvaccin: ‘Al tienduizend aanvragen’

Vrijdag 26 April 2024
  • Schapen uit de kudde van het Holtingerveld (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Het nieuwe blauwtongvaccin zorgt voor veel blijdschap bij dierenartsen en schaapherders. De eerste aanvragen voor het zetten van prikken gingen direct na de goedkeuring van het vaccin de deur uit.

"De telefoon staat roodgloeiend", zegt dierenarts Vincent Perney uit Diever. Hij is druk bezig met het maken van lijsten om vaccins te bestellen. "De eerste orders zijn er al uit. Ik heb al aanvragen voor het enten van tienduizend schapen. Het is wachten tot de vaccins binnenkomen en we aan de gang kunnen."

'Alle achthonderd een prik'

Naar verwachting komen er volgende week een miljoen vaccins beschikbaar in Nederland. Een deel daarvan is al besteld door schaapherder Jelle Kootstra van de kudde op het Holtingerveld, bij Havelte. Alle 800 Drentse heideschapen van de schaapkudde staan op de nominatie voor een prik.

"Afgelopen najaar hebben we hier een blauwtonguitbraak gehad. We hadden toen 28 zieke en 15 dode schapen. Dat ging soms heel snel: de ene dag waren alle schapen nog gezond en de ochtend erna konden er ineens weer veel ziek zijn", zegt Kootstra.

Artikel gaat verder onder de foto

Afbeelding
Jelle Kootstra, schaapherder op het Holtingerveld (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Ook bij andere schaapkuddes in Drenthe gaat de vlag uit. "We zijn erg opgelucht", vertelt Reinier van Klinken, bestuurslid van schaapskudde het Stroomdal. "Ik heb al veel herders gesproken en die waren ook allemaal erg blij dat er nu een vaccin is."

Knutten weer actief

Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten: kleine muggen die vooral actief worden bij warmere temperaturen. Besmette schapen, maar ook runderen en geiten, kunnen erg ziek worden en overlijden. In Drenthe stierven vorig jaar zo'n 4.400 schapen aan blauwtong. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Met de lente, en dus warmere temperaturen, voor de deur komt het vaccin volgens schaapherder Kootstra net op tijd. "Als het straks warmer wordt en het blijft overdag 20 graden, dan moeten we er wel snel bij zijn. De knutten worden dan weer actief", aldus Kootstra.

Topdrukte bij dierenartsen

Voor dierenartsen breekt een drukke tijd aan. Zij moeten gezamenlijk een miljoen schapen van een vaccin voorzien. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zet nu alles op alles zodat het vaccin zo snel mogelijk uitgerold kan worden.

De organisatie heeft op de website een vacaturebank opengesteld voor dierenartspraktijken die personeel zoeken en dierenartsen die zich daarvoor aanbieden. Mogelijk kunnen binnenkort ook gepensioneerde dierenartsen en studenten diergeneeskunde meehelpen bij het vaccineren.

Volgens dierenarts Perney kan het vaccineren zelf vrij vlot verlopen, mits het goed wordt georganiseerd. "Het is een kwestie van de schapen bij elkaar hebben. Dan kun je wel 300 tot 400 schapen in een uur prikken."

Lees ook:

Contact
opnemen