Schaapherder op de Drentse heide: van ‘snotaapje’ tot dertig jaar ervaring

Dinsdag 30 Mei 2017
  • Schaapherder Johan Coelingh met zijn schaapskudde (foto: RTV Drenthe/Robbert Oosting)

LHEE - Als stoere bink van 16 jaar begon Johan Coelingh uit Lhee als schaapherder op het Dwingelderveld. Negentig schapen zaten er toen in de kudde, tegenwoordig zijn het er bijna vijfhonderd.

Al dertig jaar en tien dagen loopt Coelingh over de Drentse heide. Nu met bordercollie Tess. "Zonder hond ben je natuurlijk niks. Ik heb heel wat honden versleten in die dertig jaar."


Coelingh werd geboren aan de overkant van de heide in Ruinen. Hier kwam hij per ongeluk in aanraking met het vak van schaapherder. "Als kwajongens gingen we vaak het veld in om eieren te zoeken en kattenkwaad uit te halen. We kwamen daar Paul Mos tegen, die daar toen schaapherder was. We mochten wel een dagje mee."

Mee op pad
De vriendjes van Coelingh waren er snel flauw van, maar hij vond het geweldig. "Wat ik vooral mooi vond, waren de verhalen die Mos vertelde over datgene wat hij meemaakte. Over de bloempjes en de bijtjes en noem het maar op. En natuurlijk over de schapen", zegt Coelingh.

Vaak ging Coelingh mee op pad. Tot hij in 1987 zijn eigen kudde kreeg. Natuurmonumenten wilde ook een schaapskudde op het Dwingelderveld en belden de toen 16-jarige Coelingh. "Ik was toen de jongste schaapherder van Nederland. Als ik er nu aan terugdenk: wat was ik een snotaapje."

Van negentig naar vijfhonderd
De omgeving is erg betrokken bij de schaapskudde. Zo werd er in 1987 een fietstocht gehouden om de kudde uit te breiden. Na de actie 'Fietsen op de hei, 150 schapen erbij', werd de kudde groter. En een jaar later zorgde de actie 'Fietsen voor de kooi, is ook mooi', ervoor dat er een schaapskooi bij Lhee kwam te staan.

Daar was ineens een donderklap en een inslag.
Johan Coelingh

In die dertig jaar en tien dagen maakte Coelingh veel mee. Eén gebeurtenis vergeet hij niet snel. "Augustus, negen jaar geleden. Het was op een vrijdag, dat vergeet ik nooit weer: 8-8-2008. Het regende stevig en er was veel wind. En daar was ineens een donderklap en een inslag", blikt Coelingh terug.

De bliksem sloeg vlakbij de kudde in, maar de schapen en honden raakten niet gewond. De schaapherder had zelf minder geluk. Hij raakte door de klap even bewusteloos. Hij wist op eigen kracht een woning te bereiken en belandde uiteindelijk in het ziekenhuis in Hoogeveen.

Schaapjes tellen
Elke avond kijkt Coelingh of alle schapen er zijn. Hij telt ze alle 496. En hij heeft nog heel veel avonden te gaan. "Ik weet niet precies wanneer mijn pensioengerechtigde leeftijd is, maar ik wil hier wel tot mijn pensioen blijven."

Contact
opnemen