‘s Winters schuilt de gehakkelde aurelia in de tuin

Zondag 18 December 2022
  • De gehakkelde aurelia overwintert als vlinder (Rechten: Wikimedia Commons)

Je ziet ze niet maar de kans bestaat dat ze er wel zitten: gehakkelde aurelia's in je achtertuin. Ze zitten vlak bij de grond weggekropen, aan de onderkant van boomwortels, in een holle boom, tussen takkenbossen of afgevallen bladeren. In maart komt de vlinder pas weer tevoorschijn.

Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de gehakkelde aurelia nauwelijks voor in onze provincie. Sindsdien heeft de standvlinder zich steeds verder naar het noorden uitgebreid. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het opwarmen van het klimaat.

Winter

De meeste vlindersoorten overwinteren als eitje, rups of pop. De gehakkelde aurelia is een van de weinige vlinders, net zoals de dagpauwoog, de kleine vos, de citroenvlinder en de atalanta die als volwassen vlinder overwinteren. Het is de laatste vlindersoort die in het voorjaar uit de overwintering komt. De citroenvlinder wordt soms al in januari gezien.

Kou

Vlinders kunnen temperaturen tot diep onder de nul overleven. "Ze maken namelijk een antivries aan in hun lichaam, wat wij op onze autoruiten spuiten eigenlijk," aldus Lars Veling van de Vlinderstichting. "Ze kunnen op deze manier temperaturen tot min vijftien overleven."

Lees ook:

Contact
opnemen