Rupsen eten Drentse bomen kaal

Woensdag 24 Mei 2023
  • Rupsen eten eiken kaal (Rechten: Rob Cloosterman / ANP / Hollandse Hoogte)

Op veel plekken in Drenthe zijn eiken met weinig blad te zien. De oorzaak? Heel veel rupsen, duizenden. Die vreten de bomen kaal. Het gaat om verschillende soorten, zoals de rupsen van de kleine en grote wintervlinders en eikenbladrollers.

"Het is een fenomeen dat zich eens in de zoveel jaar voordoet", zegt André Efftink van Landschapsbeheer Drenthe. "We hebben een milde winter gehad en een nat voorjaar. Nu het wat warmer wordt komen de eitjes van de vlinders massaal uit en doen de rupsen zich tegoed aan het jonge blad van de eik."

Zwarte poepjes

Drenthe is een provincie met veel eiken. "Als je nu door het bos loopt kun je ze bij wijze van spreken horen knagen en valt er een motregen van kleine zwarte poepjes uit de boom", meldt Efftink. Ook zie je heel veel rupsjes aan een draadje in de boom hangen. "Die hebben nog niet genoeg gegeten en zijn op zoek naar meer voedsel."

Stress

De nadelige gevolgen voor de gemiddelde eikenboom vallen mee, zegt Efftink, al zullen er wel een paar het loodje leggen. "De afgelopen vijf jaren zijn erg droog geweest, daar hebben de bomen stress van gehad. Door het natte voorjaar hebben de bomen zich voor een deel kunnen herstellen, maar ze hebben minder weerstand en krijgen nu de rups over zich heen."

De rupsen zijn er nog een week of drie, verwacht Efftink, en dan verpoppen ze zich. Daarna kunnen de bomen weer nieuw blad aanmaken. "Dat kost ze wel veel energie, en ze hebben dit jaar een maand minder de tijd om te groeien."

De vogels varen wel bij de rupsenexplosie. Die kunnen met heel weinig moeite hun jongen voeden.

Lees ook:

Contact
opnemen