Ruinen heeft het nieuwste van het nieuwste: een steenuilenkast, waar de steenmarter niet bij kan

Woensdag 28 Februari 2024
  • Bij deze steenuilenkast kunnen geen steenmarters komen (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

Drenthe heeft er een steenuilenkast bij. Niet zomaar eentje, want het is eentje waarvan er slechts negen in Nederland staan. De kast hangt niet - zoals gebruikelijk - in een boom, maar staat veilig op een paal in een tuin tussen de dorpen Ruinen en Ansen.

"De kast hing eerst in een boom, maar een paar jaar op rij heeft een steenmarter de eieren van een uil uit de nesten gehaald en opgegeten", zegt Lenk van Zandwijk namens de Vogelwacht Uffelte. De vogelwacht noemt het probleem met de steenmarters groot.

Lees verder onder de video

"Vorig jaar hadden we in Ansen vijf nesten. In één nest zijn toen vier uilen groot worden. En hier is er één van de drie groot geworden. Voor de rest zijn ze er allemaal uitgehaald."

Daarmee bedoelt Van Zandwijk dat er een steenmarter in de boom is geklommen en daarna de eieren uit het nest heeft opgepeuzeld.

Proef met nieuwe kasten

Stichting Steenuilen Overleg Nederland deed al langer proeven om de eieren rovende steenmarters te weren, door het plaatsen van steenuilenkasten op hoge palen. De stichting zocht nog een extra plek, waardoor de tuin bij Ruinen in het vizier kwam.

"Omdat hier al twee jaar op rij een steenuilenkast is leeggehaald door de steenmarter en dit een plek is waarvan al jaren bekend is dat er steenuilen zitten. Daarom is dit een juiste locatie, met veel kans op succes."

Avonddieren

Wat de steenuil van z'n nieuwe onderkomen vindt is nog niet bekend, maar het dier is in ieder geval in de buurt, want hij is al waargenomen. "En toen we de oude kast uit de boom haalden, zat daarin heel toevallig een steenuil. Die hebben we heel voorzichtig in de nieuwe kast gezet en is daar toen een poos blijven zitten. Maar of-ie daar nu nog steeds zit kunnen we niet zien."

Lees verder onder de foto

Afbeelding
De steenuil broedt op boerenerven (Rechten: Jaap de Leeuw via Pixabay)

De uilen komen vooral tevoorschijn als het donker is. De bewoners die de nieuwe steenuilenkast in de tuin hebben staan, krijgen daarom binnenkort de beschikking over een warmtecamera, zodat ze de uil wellicht kunnen waarnemen in het donker.

Het duurt waarschijnlijk enkele jaren om erachter te komen hoe effectief de nieuwe steenuilenkast is. De uilen nestelen zich in de herfst in een nieuw nest. Daarnaast kan het soms jaren duren voordat een kast bewoond wordt.

Lees ook:

Contact
opnemen