Roedel Drents-Friese Wold groter dan gedacht

Maandag 13 Mei 2024
  • De twee wolvenroedels in Drenthe hebben gezinsuitbreiding gehad (Rechten: Bertus Rozemeijer)

De roedel wolven in het Drents-Friese Wold is afgelopen jaar gegroeid. Sinds oktober zijn er tien wolven in het natuurgebied geteld: twee volwassen wolven en acht welpen. Daarmee is het de grootste roedel van Nederland.

Van deze acht nakomelingen zijn zeven welpen in oktober, november en december voor het eerst aangetoond via dna. Een nakomeling werd in januari vorig jaar via dna vastgesteld. Dat staat in de Voortgangsrapportage wolf van BIJ12, dat namens de provincies in Nederland wolvenpopulaties bijhoudt. Een negende nakomeling lijkt de roedel verlaten te hebben. Van dit dier is dna gevonden bij twee wolvenaanvallen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Samen gegeten

De tienkoppige roedel leeft op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Dit gebied bestaat uit verschillende natuurgebieden en landbouwgebieden. Uit dna-onderzoek blijkt dat de roedelleden bij een aantal wolvenaanvallen samen hebben gegeten. Daarnaast zijn maximaal acht wolven tegelijkertijd op camerabeelden gezien.

Uit de nieuwste rapportage blijkt dat er in Midden-Drenthe vijf wolven leven. Van vijf daarvan is dat met dna aangetoond.

Lees verder onder de foto

Afbeelding
Een jonge wolf op muizenjacht op de grens van Drenthe en Friesland (Rechten: Bertus Rozemeijer)

Wolven Midden-Drenthe vallen minder vaak vee aan

De wolven op de Drents-Friese grens houden er volgens BIJ12 een ander leven op na dan de roedel in Midden-Drenthe. Ondanks dat het territorium van de kudde in de Drents-Friese regio veel groter is, valt zij wel vaker dieren in het agrarisch gebied aan. De schade die zij veroorzaakt is ook groter dan de roedel in Midden-Drenthe veroorzaakt.

73 schademeldingen

Tussen 21 oktober en 15 februari heeft BIJ12 73 meldingen vanuit Drenthe gekregen van wolvenaanvallen. In 64 gevallen toonde dna-analyse aan dat de schade ook daadwerkelijk door een wolf is veroorzaakt. Drie keer ging het om een aanval door een hond.

Zes keer leverde dna-analyse geen resultaat op. Hiervan is in vier gevallen beoordeeld dat een mogelijke aanval van de wolf niet uit te sluiten is. Twee andere aanvallen moeten nog nader onderzocht worden. In de meeste gevallen ging het om aanvallen op schapen. Ook zijn enkele geiten, een minipaard, een Galloway-koe en een kalf een keer aangevallen.

Wolven in Nederland

Nederland kent in totaal negen wolvenroedels. Twee daarvan leven in Drenthe, de zeven andere op de Veluwe. Een mannetje heeft zich gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast zwerven er negen wolven voornamelijk door het midden en het zuiden van het land. In totaal nam het aantal wolven tussen 21 oktober en 15 februari toe van 26 naar 51.

Contact
opnemen