Rivier de Reest is twaalfde aardkundig monument van Drenthe

Donderdag 29 September 2022
  • Het aardkundig monument werd onthuld door Meppeler en Oekra├»ense leerlingen (Rechten: Provincie Drenthe)

De gemeente De Wolden is nog de enige Drentse gemeente zonder aardkundig monument. Meppel had ook nog niet zo'n monument, maar daar kwam vandaag verandering in. In het Wilhelminapark in Meppel werd het aardkundig monument voor de Reest onthuld.

Aardkundige monumenten markeren de bijzondere geschiedenis van het landschap en vertellen het verhaal over hoe het gebied is ontstaan. De provincie wil iedereen op deze manier kennis laten maken met de geschiedenis van de Drentse ondergrond.

Elke Drentse gemeente krijgt een aardkundig monument aangewezen. Volgende maand wordt ook in De Wolden zo'n monument onthuld, daarbij gaat het om de smeltwaterheuvel Hunnenkloosterberg in Echten.

Slingerbochten

Vandaag was het dus de beurt aan de Reest. "De kenmerkende slingerbochten in de rivier, de ondergrond en het landschap afgewisseld met natte hooilanden en droge dekzandruggen maken de Reest tot een Aardkundig Monument", zo laat de provincie weten.

Onthulling door leerlingen

Het aardkundig monument in het Wilhelminapark werd onthuld door leerlingen van de Reestoever School in Meppel en Oekraïense leerlingen uit een internationale groep. Daarbij werden zij geholpen door wethouder Robin van Ulzen, Herman Odink van het Waterschap Drents Overijsselse Delta en gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

Voorafgaand aan de onthulling kregen de leerlingen les over het landschap in het Reestdal en de ondergrond van het gebied.

Lees ook:

Contact
opnemen