Raad van State doet woensdag uitspraak over windmolens in de Veenkoloniën

Maandag 19 Februari 2018
  • Woensdag komt er duidelijkheid (foto: ANP XTRA / Lex van Lieshout)
  • Het plan voor de windmolens (foto: archief RTV Drenthe)

DEN HAAG/NIEUW-BUINEN - Komen er wel of geen windmolens in de Veenkoloniën? Na jaren van protesten komt er woensdagochtend duidelijkheid: de Raad van State doet uitspraak over het plan voor 45 windmolens.

In september vorig jaar boog de Raad van State zich twee dagen over de bezwaren tegen de windplannen. De bestuursrechters kijken niet alleen of de procedures goed zijn doorlopen, maar geven ook een inhoudelijk oordeel.

'Slagschaduw en geluidsoverlast'
Tegen het zogeheten inpassingsplan van het ministerie van Economische Zaken kwamen achttien beroepsschriften binnen. Die werden onder meer ingediend door Platform Storm en Het Drentse Landschap. Zij vrezen onder meer slagschaduw en geluidsoverlast. Ook de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn zijn tegen de plannen.

Aanvankelijk werd afgelopen december al een uitspraak verwacht, maar dat duurde dus langer. Een woordvoerder van de Raad van State gaf toen aan het veel tijd kostte om alle bezwaren zorgvuldig te bekijken.

Vijf windmolens geschrapt
Tegenstanders in het gebied stapten naar de Raad van State om de komst van 45 windmolens te blokkeren. In het oorspronkelijke plan zouden er vijftig windturbines komen, maar toenmalig minister Henk Kamp besloot er vijf bij Drouwenermond te schrappen. Die moeten overigens nog wel een andere plek in de provincie krijgen.

Eerder hierover:
Stelpstra en Munniksma reageren op kampbeul-pamfletten: Laf en respectloos
'Windpark Drenthe onmisbaar voor halen energiedoelen'
Raad van State buigt zich over windmolenplannen Veenkoloniën
Raad van State buigt zich op 14 en 15 september over Drentse windmolens
'Schadevergoeding omwonenden windmolens Veenkoloniën zou op z'n plaats zijn'
Minister Kamp: Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen
Kamp houdt vast aan windmolens in de Veenkoloniën

Contact
opnemen