Publiek welkom bij archeologisch onderzoek in Valthe

Dinsdag 05 Juli 2022
  • Naast hunebed D34 zijn 'putten' gegraven. (Rechten: RTV Drenthe)

De grond rond hunebed D34 is de afgelopen dagen voorzichtig afgegraven. Studenten archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er op zoek naar sporen uit het verleden. Belangstellenden zijn welkom om morgen een kijkje te komen nemen.

De studenten zijn onder leiding van prof. dr. Daan Raemaekers op 20 juni gestart met een vier weken durend onderzoek. Student Sytse Wilmink: "We zijn benieuwd naar het terrein rondom het hunebed: hoe werd het terrein rondom het hunebed gebruikt? Vonden er ook activiteiten plaats? Was het ook belangrijk voor de mensen, of werd het terrein juist vermeden?" De eerste vondsten zijn al gedaan: er zijn scherven van potten gevonden.

Open dag

Op woensdag 6 juli is er een open dag van het onderzoeksteam. Tussen 10 en 14 uur zijn belangstellenden welkom om vragen te stellen. De onderzoekers laten zien hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke vondsten ze tot nu toe al gedaan hebben.

Bij de open dag zijn ook medewerkers van het Hunebedcentrum en de boswachter van Staatsbosbeheer aanwezig. Aanmelden is niet nodig. Bezoekers wordt gevraagd om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Er is parkeergelegenheid aan de Bergjesweg te Valthe. Steek de Odoornerweg over om naar hunebed D34 te lopen.

Lees ook:

Contact
opnemen