Provincie wil natuurgrond Drentsche Aa-gebied verkopen en uitruilen

Woensdag 08 Mei 2024
  • De rivier de Hunze, in Nationaal Park Drentsche Aa (Rechten: RTV Drenthe/Mark van Wijk)

De provincie Drenthe gaat natuurgrond in het Drentsche Aa-gebied ruilen of aanbieden voor de verkoop. Andere grondeigenaren krijgen diezelfde mogelijkheid. Dat zijn particulieren en terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Het gaat om een nieuwe proef van de provincie, genaamd 'Groenruil Drentsche Aa'. Dit is opgezet om (natuur)gronden op een openbare, transparante en voor een evenwichtige prijs te verkopen of uit te ruilen.

De provincie heeft de afgelopen jaren delen grond van de Drentsche Aa aangekocht en heringericht als natuur. Deze natuurgronden zijn onderdeel geworden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), en vormen daarmee een aaneengesloten netwerk van natuur in Drenthe. Deze grond behoudt - na ruil of verkoop - de natuurstatus. De provincie wil er van af, omdat het zich niet als 'eindbeheerder' ziet van deze gebieden.

Groenruil vaker in Drenthe

Bedrijven, stichtingen, terreinbeherende organisaties en particulieren kunnen zich bij Prolander aanmelden voor deelname aan de Groenruil. Zij zijn samen met het Kadaster uitvoerder van het project. De provincie kijkt na afloop of Groenruil ook elders in Drenthe ingezet kan worden.

Voor ge├»nteresseerden wordt op 21 mei een informatiebijeenkomst gehouden. Het projectteam geeft in caf├ę Hofsteenge in Rolde meer uitleg. De bijeenkomst duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Lees ook:

Contact
opnemen