Provincie vindt verstoring dieren door vuurwerk ‘onacceptabel’

Woensdag 02 Februari 2022
  • De provincie gaat het belang van vuurwerkvrije zones bij gemeenten onder de aandacht brengen. (Rechten: Erik-Jan Feenstra)

Het is onacceptabel dat vogels en andere dieren in natuurgebieden tijdens de jaarwisseling verstoord worden door vuurwerk, vinden Gedeputeerde Staten. De provincie gaat daarom dit jaar het belang van vuurwerkvrije zones bij gemeenten onder de aandacht brengen.

Statenlid Renate Zuiker van de Partij voor de Dieren stelde vragen aan de provincie over dit onderwerp. Aanleiding is geknal op camping Pool aan het Leekstermeer, waar vuurwerk werd afgestoken vlak bij een vogelrichtlijngebied.

"Vogels en andere dieren worden verjaagd uit hun leefomgeving, raken door stress volledig gedesoriënteerd en vliegen en lopen zichzelf dood", stelt Zuiker. Ze vreest dat de dieren vaker worden verstoord zonder verbod op vuurwerk.

Brief aan burgemeesters

De vogels kunnen deze energieverslindende stress in de winter niet gebruiken, vindt het Statenlid. De provincie is het hiermee eens en noemt de verstoring door vuurwerk 'onacceptabel'. Maar Gedeputeerde Staten benadrukken ook dat er tijdens de jaarwisseling geen specifiek verbod bestaat voor geknal bij een vogelrichtlijngebied. Wat betreft de openbare orde en veiligheid ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente, aldus de provincie.

Maar hierbij wil de provincie het niet laten. "Wij zullen het belang van vuurwerkvrije zones nabij natuurgebieden bij gemeenten onder de aandacht brengen. In het derde kwartaal van dit jaar zullen wij een dergelijke brief aan de Drentse burgemeesters richten."

Contact
opnemen