Particulieren gezocht die een bosje willen planten voor het landschap van vroeger

Zaterdag 09 Juli 2022
  • Plan Boom wil zorgen voor meer bosjes en struiken (Rechten: RTV Drenthe)

Het Drentse landschap stond vroeger vol met bosjes: bossingels, hakhoutbosjes, geriefbosjes en erfbosjes. Plan Boom Drenthe wil dergelijke bosjes terugbrengen omdat ze van belang zijn voor het milieu, het landschap, dieren en de natuur in het algemeen.

Particulieren die in een bepaald gebied wonen én minimaal een kwart hectare van hun grond in het buitengebied willen beplanten met bomen en struiken kunnen zich melden.

Belang van bosjes

Vroeger hadden de bosjes een functie: ze leverden brandhout en geriefhout. Dat laatste werd gebruikt om heiningpalen, bonenstaken en ruiterstokken van te maken. Houtwallen - opgeworpen wallen met bomen en struiken erop - dienden om het vee binnen en de roofdieren buiten te houden. Maar ook voor de natuur waren deze landschapselementen van belang. De bosjes slaan koolstof op, zorgen voor een verbinding tussen natuurgebieden en dieren vinden er voedsel en een schuilplek.

Daarom zoekt Plan Boom Drenthe particulieren die willen samenwerken om kleine bosjes terug te brengen in het landschap, op plekken waar dat zowel landschappelijk als historisch past. Er is een aantal gebieden uitgekozen dat in aanmerking komt zoals Schoonebeek, Smilde en omgeving, Wapserveen en Zuidwolde en omgeving. Het plantgoed bestaat uit soorten die van nature in onze provincie voor komen.

Plan Boom Drenthe

Plan Boom heeft als doel tien miljoen bomen in ons land te planten om zo de CO2-uitstoot te verkleinen. In Drenthe werken de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap samen aan dit project om één miljoen extra bomen in onze provincie te planten. Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website van NMF Drenthe.

Lees ook:

Contact
opnemen