Parkeren bij ‘t Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek gaat vanaf 1 april geld kosten

Woensdag 23 Maart 2022
  • 't Gasselterveld (Rechten: Sander Foekens)

Mensen die met de auto naar recreatieplassen 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek komen, moeten vanaf 1 april betalen om te mogen parkeren. Een parkeerplek kost twee euro per uur, met een maximum van twaalf euro. Bezoekers kunnen ook vooraf op internet een dagkaart kopen voor zes euro.

Het betaald parkeren geldt tijdens het hoogseizoen, dat duurt van 1 april tot en met 1 oktober. In het laagseizoen blijft parkeren gratis. Tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends blijft de slagboom dicht. Na zonsondergang is 't Gasselterveld niet meer toegankelijk. Er komen camera's om daar toezicht op te houden.

Verkeerschaos voorkomen

Op warme zomerdagen ontstond in de voorgaande jaren grote verkeerschaos rond de zwemplassen. De gratis parkeerplaats stond geregeld bomvol, waardoor mensen tegen de drukke verkeersstroom in om moesten keren of hun auto's in de bermen langs toegangswegen neerzetten. Hulpdiensten konden daardoor moeilijk bij het recreatiegebied komen. Ook stonden er vaak files rondom het gebied.

"Ik denk dat iedereen die er weleens is geweest wel heeft gezien wat voor aantrekkingskracht het gebied heeft. Betaald parkeren invoeren is voor ons een manier om de recreatiedruk een beetje te sturen en daarbij is het ook een manier om de kosten in het gebied enigszins te drukken", legt boswachter Linde Veldhoen uit. Met dat laatste voorbeeld doelt ze erop dat het geld dat met betaald parkeren wordt verdiend, wordt aangewend ten gunste van het gebied. "Denk dan aan de inzet van verkeersregelaars, het laten schoonmaken van toiletunits en het opruimen van afval."

Online reserveren

Het betaald parkeren moet een nieuwe verkeerchaos voorkomen. Via een nieuw online reserveringssysteem kunnen bezoekers van tevoren een dagticket kopen en direct zien of er nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, hoopt dat mensen als de parkeerplaats al een dag van tevoren vol is op een andere manier naar 't Gasselterveld komen of op zoek gaan naar een ander dagje uit.

Mocht de parkeerplaats die zo'n duizend auto's kan herbergen vol staan, dan is er nog een overloopparkeerplaats met circa achthonderd plekken die ook nog kan worden gebruikt. "En als die ook vol zit, dan is het niet anders", zegt Veldhoen.

Nieuw paviljoen

Op termijn hoopt Staatsbosbeheer dat een horecaondernemer er een nieuw paviljoen wil uitbaten. Die ondernemer mag het parkeergeld innen, maar wordt ook verantwoordelijk voor het opruimen van afval.

Bekijk hieronder de reportage over het betaald parkeren:

Lees ook:

Door: Hjalmar Guit

Contact
opnemen